Journal.fi

Journal.fi

Journal.fi on Tieteellisten seurain valtuuskunnan ylläpitämä tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu. Sivustolla oli maaliskuussa 2024 yli 140 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

Kuka palvelua voi käyttää?

Journal.fi-palvelu on TSV:n jäsenseuroille ilmainen. TSV antaa tarvittaessa verkkolehden julkaisemiseen liittyvää opastusta tarjoamalla uusille lehdille lyhyen koulutuksen sekä käyttäjätukea sähköpostin välityksellä.

TSV:n jäsenseurojen lehtien on täytettävä seuraavat kriteerit:

 1. Mikäli seura julkaisee lehteään palvelussa, pitää artikkeleiden olla avoimesti saatavilla korkeintaan yhden vuoden viiveellä julkaisuajankohdasta
 2. Käsikirjoitusten vastaanottoon ja toimitustyöhön palvelua voivat käyttää myös jäsenseurojen tilauspohjaiset lehdet
 3. Lehden ei ole pakko olla vertaisarvioitu eikä sillä tarvitse olla Jufo-luokitusta

Journal.fi -palvelun käyttö on mahdollista myös TSV:n ulkopuolisille julkaisijoille.  Näiltä veloitetaan palvelusta erillisen hinnaston mukaan. Palveluun tulevien ulkopuolisten lehtien on täytettävä seuraavat kriteerit:

 1. Julkaisun tulee olla välittömästi ja kokonaan avoin. Sen tulee ilmestyä säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.
 2. Julkaisun tulee tuoda esiin tieteelliseen tutkimuksen tuloksia. Tämä voidaan osoittaa sillä, että julkaisusarja on luokitettu Jufo-tasoille 1, 2 tai 3 tai että se käyttää TSV:n vertaisarviointitunnusta
 3. Lehden/vuosikirjan julkaisija on suomalainen tai kyseessä on yhteisjulkaisu, jossa on ainakin yksi suomalainen toimija julkaisijana.

Jos olette perustamassa kokonaan uutta julkaisusarjaa, ettekä pysty vielä täyttämään yllä olevia kriteerejä, voitte olla yhteydessä Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (tuki(at)tsv.fi).

Miten palvelua käytetään?

Palvelu käyttää Public Knowledge Projectin kehittämää Open Journal Systems -järjestelmää. Avoimeen lähdekoodiin perustuva OJS sisältää koko julkaisun toimitusprosessin käsikirjoituksen tarjoamisesta valmiiseen verkkojulkaisuun ja se on tällä hetkellä yleisimmin käytetty julkaisujärjestelmä tieteellisessä julkaisemisessa.

Julkaisu voi määritellä OJS:ssä toimitusprosessin omien tarpeidensa mukaan. Julkaisukohtainen järjestelmän pääkäyttäjä hallinnoi käyttäjätunnuksia, julkaisun toimintaan, ulkoasuun ja yleiseen informaatioon liittyviä määritelmiä sekä sisältöjä. Päätoimittaja voi valvoa koko lehden toimitustilannetta vaivattomasti. Toimitusprosessiin liittyvä kirjeenvaihto ja asiakirjat arkistoituvat järjestelmään. OJS-alustaa voi käyttää myös pelkkään toimitusprosessiin ja julkaista lehden vain painettuna tai muussa järjestelmässä.

Ohjeita palvelun käyttöön

Ohjeita Journal.fi-palvelun käyttöön löydät ohjesivulta.

Tiedustelut ja tukipyynnöt

Kaikki palveluja koskevat tukipyynnöt ja häiriöilmoitukset lähetetään osoitteeseen tuki@tsv.fi

Tämä koskee esimerkiksi seuraavia tukipyyntöjä:

 • Palveluun liittyminen
 • Tiedustelut
 • Kehitysehdotukset
 • Palvelun käyttöön liittyvät muutokset
 • Koulutukset
 • Järjestelmän käyttöön liittyvät kysymykset
 • Järjestelmän virheilmoitukset ja muut vikatilanteet
 • Lehden ulkoasuun liittyvät kysymykset
 • Vanhojen arkistojen siirto ja muut tuntityöt
Päivitetty 21.5.2024 16.07