Avoimen julkaisemisen palvelut

Päivitetty 23.1.2015 10.51

Tieteellisiä verkkolehtiä Suomessa

TISCI julkaisuportaali sisältää suomalaisia tieteellisiä verkkolehtiä ja muita tiedeyhteisöjen verkkojulkaisuja. Portaaliin otetaan mukaan verkkolehtiä, joiden tieteelliset artikkelit ovat vertaisarvioituja ja jotka ovat avoimesti luettavissa enintään kahden vuoden viipeellä ilmestymisestä. Myös muita tiedeyhteisöjen julkaisuja otetaan mukaan, mikäli niillä on yleistä tiedotusarvoa. Uusia julkaisuja voi ilmoittaa sivuston toimitukselle. Portaaliin pääsee Haku- ja Selaa-linkistä.

Open Journal Systems (OJS)

OJS on Public Knowledge Projectin (PKP) kehittämä avoin julkaisujärjestelmä, joka sisältää koko julkaisun toimitusprosessin käsikirjoituksen tarjoamisesta valmiiseen verkkojulkaisuun. OJS:n avulla voidaan luoda:

  • täysin avoimia verkkojulkaisuja 

  • osittain avoimia tai kokonaan suljettuja julkaisuja tilausosion avulla

  • viiveellisiä avoimia julkaisuja, joissa kokotekstit näkyvät julkaisuajankohdasta määriteltävän ajan jälkeen

Avoimeen lähdekoodiin perustuva OJS on tällä hetkellä ylesimmin käytetty julkaisujärjestelmä tietellisessä julkaisemisessa. 

TSV ylläpitää suomenkielistä OJS -julkaisupalvelua verkkojulkaisujen toimitustyön, vertaisarvioinnin ja julkaisemisen avuksi ja tarjoaa sen maksuttomasti jäsenseurojensa käyttöön. TSV antaa tarvittaessa verkkolehden julkaisemiseen liittyvää opastusta.

Julkaisu voi määritellä OJS:ssä toimitusprosessin omien tarpeidensa mukaan. Julkaisukohtainen järjestelmän pääkäyttäjä hallinnoi käyttäjätunnuksia, julkaisun toimintaan, ulkoasuun ja yleiseen informaatioon liittyviä määritelmiä sekä sisältöjä. Päätoimittaja voi valvoa koko lehden toimitustilannetta vaivattomasti. Toimitusprosessiin liittyvä kirjeenvaihto ja asiakirjat arkistoituvat järjestelmään. OJS-alustaa voi käyttää myös pelkkään toimitusprosessiin ja julkaista lehden vain painettuna tai muussa järjestelmässä. 

Ota yhteyttä

TISCI:n toimituksesta sekä OJS-koulutuksesta ja neuvonnasta vastaa Lena Lönngren lena.lonngren(at)tsv.fi