Käyttöoikeuden hakeminen

Suomessa säännöllistä tieteellistä julkaisutoimintaa harjoittava kustantaja voi hakea vertaisarviointitunnuksen käyttöoikeutta täyttämällä sähköisen hakulomakkeen (valikko sivun alaosassa). Julkaisutoiminnan säännöllisyys osoitetaan sillä, että julkaisusarjalla on ISSN-tunnus, tai kirjankustantajalla on oma ISBN-kustantajatunnus.

Tunnuksen käyttö on maksutonta eikä siihen liity jäsenyysehtoja. Kustantajan ei tarvitse olla yksinomaan tiedejulkaisemiseen keskittynyt toimija, vaan esimerkiksi yleiskustantamo voi hakea tunnuksen käyttöoikeutta tieteellistä tuotantoaan varten.

Ennen hakemuksen täyttämistä hakijan kannattaa varmistaa, että julkaisusarjan tai kustantajan verkkosivuilta löytyy riittävän tarkka kuvaus sen vertaisarviointikäytännöistä. Kuvauksesta tulisi käydä ilmi ainakin vertaisarvioijien lukumäärä sekä riippumattomuus suhteessa toimituskuntaan. 

Käyttöoikeutta voi hakea joko julkaisusarjalle tai kirjankustantajalle

  • Ensisijaisesti kullekin ISSN-tunnuksella varustetulle julkaisusarjalle, jossa julkaistaan vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita tai kirjoja säännöllisesti (esim. SKS:n Historiallisia Tutkimuksia -sarja)
  • Kirjankustantajalle, joka julkaisee vertaisarvioituja monografioita ja kokoomateoksia yksittäin eikä osana sarjajulkaisua (esim. Gaudeamus)

Tiedekustantaja, joka julkaisee vertaisarvioituja kirjoituksia sekä julkaisusarjoissa että yksittäisinä sarjoihin kuulumattomina teoksina, voi hakea tunnuksen käyttöoikeutta julkaisusarjojen lisäksi koko kustantamolle (tai seuralle tms. toimijalle) täyttämällä molemmat hakulomakkeet.

Hakemukset käsitellään mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua hakemuksen saapumisesta.

Hae vertaisarviointitunnusta

Aloita vertaisarviotunnuksen hakeminen valitsemalla joko julkaisusarjalle tai kirjankustantajalle tarkoitettu hakulomake:

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Hakemuksen täyttäjän tiedot:

Tieteellisten julkaisusarjojen tiedot:
(Käyttöoikeutta haetaan erikseen kaikille julkaisusarjoille, joissa säännöllisesti julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita tai kirjoja.)

Hakemuksen täyttäjän tiedot:

Kirjankustantajan tiedot:

Kustantaja sitoutuu noudattamaan:

Kustantaja sitoutuu edistämään toiminnassaan seuraavien ohjeiden mukaisia periaatteita:

Päivitetty 22.6.2020 11.51