Vuoden Tiedekirja -palkinto 2006 Mirkka Lappalaiselle

Vuoden tiedekirja   1.1.2015 10.30   Päivitetty 18.2.2015 10.43

Vuoden tiedekirja -palkinto on myönnetty Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian assistentti, filosofian tohtori Mirkka Lappalaiselle teoksesta Maailman painavin raha. Kirjoituksia 1600-luvun pohjolasta. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Kirjan on julkaissut WSOY.

Vuonna 2006 ilmestyneitä tiedekirjoja arvioi raati, johon kuuluivat ylikirjastonhoitaja, professori Kai Ekholm (Kansalliskirjasto), akatemiaprofessori Riitta Hari (Teknillinen korkeakoulu, Kylmälaboratorion aivotutkimusyksikkö) ja professori Kari Immonen (kulttuurihistoria, Turun yliopisto). Työryhmän sihteerinä oli julkaisupäällikkö Eeva-Liisa Aalto (Tieteellisten seurain valtuuskunta). Raadin nimeävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto, joka myös rahoittaa palkinnon. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 lähtien.

Raadin käsittelyssä oli noin 60 teosta. Yleisesti vuoden 2006 tiedekirjojen taso oli korkea. Tieteenaloista erityisesti historia oli vahvasti esillä. Sen sijaan luonnontieteitä käsittelevää kirjallisuutta ilmestyi vähän. Tämä näyttää liittyvän toisaalta siihen, että näillä aloilla ensisijainen julkaisumuoto ovat artikkelit kansainvälisissä lehdissä.

Mirkka Lappalaisen Maailman painavin raha on merkittävä puheenvuoro Suomessa heikosti tunnetusta 1600-luvusta, oudosta vuosisadasta, joka oli dramaattinen aika uuden ja vanhan maailman välissä. Ihmiset ihailivat menneisyyttä ja maailmanjärjestyksen ikuista harmoniaa, mutta samalla maailma muuttui nopeammin kuin koskaan ennen.

Lappalainen on herättänyt tämän murrosajankohdan eloon kaikessa ristiriitaisuudessaan ja värikylläisyydessäänkin. Hänen tekstissään historia elää ja sen merkitys ihmisen elämän perustana tulee konkreettiseksi. Vaikka Lappalainen kuvaa kaukaista menneisyyttä, hänen kirjansa on vahvasti meidän ajassamme ja kertoo tärkeitä asioita ihmisyyden yhteisyydestä sekä menneen ja nykyisen välisen eron tärkeydestä.

Lappalaisen ajattelu on liikkuvaa ja kriittistä. Kirjassa se pukeutuu tyylitietoisiksi ja huumorintajuisiksi lauseiksi; Lappalainen on oivaltava kirjoittaja. Hän on myös hyvä tarinankertoja. Nopeilla, usein ironisillakin iskuilla monet myytit murtuvat ja historialliset yksityiskohdat saavat täsmällisen tulkintansa tyyliin: "Epäkäytännöllisyyden vuosisadalla mukavuus tai käyttökelpoisuus olivat toissijaisia arvoja. Vasa-laiva koristeltiin veistoksilla ja tykeillä julistamaan Kustaa II Aadolfin voittamattomuutta, mutta pinnalla se ei pysynyt kuin tunnin."

Maailman painavin raha koostuu 12 itsenäisestä, mutta toisiinsa liittyvästä kertomuksesta. Niiden kautta valta ja vallan himo, politiikka ja talous, tiede ja ihmisten arki, aatelisnuorukaisen kasvatus ja unelma Ultima Thulesta, pohjoisesta sammosta rikkauden lähteenä - ja tietenkin rakkaus romanttisen tunteen ja sukuvallan verkoisssa kietoutuvat toisiinsa. Ne luovat kiehtovan ja kaleidoskooppimaisen kuvan 1600-luvun ihmisen elämisen ehdoista ja mahdollisuuksista - ja joskus mahdottomuudestakin.

Lisätietoja:
palkintoraadin sihteeri Eeva-Liisa Aalto, puh. (09) 228 69 229, 040 580 5601
eeva-liisa.aalto(at)tsv.fi

Haastattelut:
FT Mirkka Lappalainen, puh. 050 339 2786, (09) 191 22829
mirkka.lappalainen(at)helsinki.fi

Arvostelukappaleet:
Kirjojen arvostelukappaleet mediaa varten: Susanna Laari, susanna.laari8at)wsoy.fi
Kuvapyynnöt: Anna Ylönen, anna.ylonen8at)wsoy.fi, wsoy
puh. (09) 61 681