Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2019 on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm

Uutiset   8.10.2019 11.25   Päivitetty 22.6.2020 10.28

Mittavan akateemisen uran tehnyt ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm palkittiin työstään, jolla hän on edistänyt kansainvälisten tieteellisten kongressien järjestämistä Suomessa. Palkinnonsaajan valitsi Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Professori Mikael Fogelholm, 60, on elintarviketieteiden tohtori ja vuodesta 2011 alkaen Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Hän johtaa yliopistossa myös Ihmisen ravitsemus ja ruokakäyttäytyminen -maisteriohjelmaa. Tutkijanuransa ohella Fogelholm on toiminut tiedemaailman hallinnollisissa ja tiedepoliittisissa tehtävissä, kuten Helsingin yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenian tutkimus- ja kehitysjohtajana (1999–2001), UKK-instituutin johtajana (2001–2007) sekä Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana (2007–2011).

Suomen Messusäätiön rahoittaman 5 000 euron arvoisen palkinnon saajan valitsivat TSV:n hallituksen jäsen, professori Mats Gyllenberg ja toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen. Ryynänen-Karjalainen perusteli palkinnon myöntöä Fogelholmin monipuolisella ja ansioituneella tutkijanuralla sekä merkittävästä panoksesta kansainvälisten kongressien tuomisesta Suomeen.

 Mikael Fogelholm on toiminut kongressien ohjelmasuunnittelussa ja taustavaikuttajana. Hän on aktiivinen, näkyvä ja rakentava vaikuttaja tieteenalalla, joka on jatkuvasti suuren mielenkiinnon kohteena niin tiedeyhteisön sisällä kuin suuren yleisön silmissä, perustelee Ryynänen-Karjalainen.

Kuvassa Mikael Fogelholm Vuoden tiedekongressidiplomin kanssa

Suurimpia Mikael Fogelholmin vetovastuulla järjestettyjä kongresseja ovat Pohjoismainen lihavuustutkimuksen kongressi Tampereella UKK-instituutissa ja Euroopan lihavuustutkimuksen kongressi (ECO) Helsingissä vuonna 2003. Parhaillaan hän valmistelee ensi kesänä pidettävää pohjoismaista ravitsemuskongressia.

Vuoden Tiedekongressivaikuttajana palkitaan henkilö, joka on vaikuttanut myönteisesti Suomen rooliin kansainvälisessä tieteellisessä toiminnassa, hakenut ja tuonut kansainvälisiä järjestökongresseja Suomeen sekä luo tieteenalalleen positiivista imagoa. Palkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran. Aiempien vuosien voittajista voi lukea TSV:n verkkosivuilta. Seuraavaa eli vuoden 2020 Tiedekongressivaikuttajaa aletaan hakea tammikuussa.

Suomen Messusäätiö on perustanut vuonna 2013 Tiedekongressivaikuttaja-palkinnon tunnustuksena henkilölle, joka on edistänyt kansainvälisten tieteellisten kongressien pitämistä Suomessa. Palkinnon saajan valitsee Tieteellisten seurain valtuuskunnan avustusjaoston puheenjohtaja tai muu TSV:n hallituksen nimeämä henkilö ja toiminnanjohtaja.

Palkinnonsaajan yhteystiedot

Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto, mikael.fogelholm(at)helsinki.fi, 050 318 0302

Lisätietoja palkinnosta

Toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen, lea.ryynanen-karjalainen(at)tsv.fi, (09) 228 69 222

Lue PDF icon tiedote Mikael Fogelholmille myönnetystä palkinnosta (pdf).