Vuoden tiedekirja -palkinnon ja TSV:n tiedepalkinnon voittajat julkistetaan etänä – seuraa suoraa lähetystä

Uutiset   1.3.2021 11.54   Päivitetty 26.3.2021 12.22

Artikkelin kuvituskuvassa kukkia tummaa taustaa vasten.

Kuva: Unsplash.

Vuoden Tiedekirja -palkinnon ja TSV:n tiedepalkinnon voittajat julkistetaan 15.3.2021 klo 17–18 etänä järjestettävässä palkinnonjakotilaisuudessa. Tilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä Tieteiden talolta ja on seurattavissa täällä

Vuoden Tiedekirja -palkinnon finalistiehdokkaina on kymmenen viime vuonna ilmestynyttä kotimaista teosta. Raati valitsi ehdokkaat noin kuudenkymmenenviiden viime vuonna ilmestyneen tiedekirjan joukosta. Palkintopaikasta kisaavat seuraavat teokset: Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa (Vastapaino), Satu Lidman: Taivas ja syli (Gaudeamus), Maria Mäkelä, Samuli Björninen, Ville Hämäläinen, Laura Karttunen, Matias Nurminen, Juha Raipola ja Tytti Rantanen (toim.): Kertomuksen vaarat – Kriittisiä ääniä tarinataloudessa (Vastapaino), Ilkka Niiniluoto: Tekniikan filosofia (Gaudeamus), Petri Paavilainen: Kuinka ajatukset syntyvät – Aivotutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä (Gaudeamus), Petteri Pietikäinen: Kipeä sielut – hulluuden historia Suomessa (Gaudeamus), Mari Pihlajaniemi, Heikki Eriksson ja Aleksi Lehikoinen: Linnut ja ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon (Docendo), Juho Saari, Niko Eskelinen ja Liisa Björklund: Raskas perintö (Gaudeamus), Esa Väliverronen ja Kai Ekholm (toim.): Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus (Vastapaino) sekä Mona Mannevuo: Ihmiskone töissä - Sotienjälkeinen Suomi tehokkuutta tavoittelemassa (Gaudeamus). 

Vuoden tiedekirja -palkinto on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjallisuuspalkinnoista. Suomen tiedekustantajien liiton ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan jakama Vuoden Tiedekirja -palkinto myönnetään ansiokkaalle suomalaiselle tiedekirjalle. Palkinnolla tuetaan ja nostetaan esille erinomaista, mutta usein vähälle huomiolle jäävää kotimaista tutkimuskirjallisuutta. Vuosittain myönnettävän palkinnon suuruus on 25 000 euroa. Sen rahoittaa Suomen tiedekustantajien liitto tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

TSV:n tiedepalkinto jaetaan tieteelliselle seuralle tai seura-aktiiville. Palkinto myönnetään tekijälle, joka on osoittanut erityistä ansiokkuutta tiedetapahtumien järjestämisessä, avoimen julkaisemisen edistämisessä, tiedeviestinnässä tai tieteellisten seurojen toiminnan näkyväksi tekemisessä. Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja Alfred Kordelinin säätiön edustajista koottu palkintolautakunta valitsee vuoden 2021 palkinnonsaajan sähköisellä lomakkeella tehtyjen ehdotusten joukosta. Joka toinen vuosi jaettava palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja sen rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö Tieteellisten seurain valtuuskunnan 100-vuotisrahastosta.

Tilaisuus käynnistyy klo 17.00 Vuoden tiedekirja -palkinnon jaolla ja jatkuu klo 17.35 TSV:n tiedepalkinnon voittajan julkistuksella.

Lisätietoja

Vuoden tiedekirja
Sami Syrjämäki
TSV:n julkaisupäällikkö, Vuoden Tiedekirja -raadin sihteeri
(09) 228 69 229 |sami.syrjamaki@tsv.fi

TSV:n tiedepalkinto
Kati Ruuth-Chappuis
TSV:n hallinnon assistentti, palkintolautakunnan edustaja
(09) 228 69 225 | kati.ruuth-chappuis@tsv.fi

Artikkelia on päivitetty 3.3.2021. TSV:n Kordelinin tiedepalkinnon nimi on vaihdettu ja muutettu muotoon TSV:n tiedepalkinto.