Valtion julkaisuavustuksen kriteereihin tulee tarkennuksia

Uutiset   12.8.2022 13.20   Päivitetty 29.8.2022 15.32

Tieteellisten seurain valtuuskunta välittää opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksia tieteellisten seurojen julkaisutoimintaan. Avustuksen kriteereihin tulee tarkennuksia.

Tieteellisten seurojen julkaisutoiminnan avustuksilla tuetaan kotimaista tiedejulkaisemista. Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) vastaa avustusten myöntämisestä hakemusten perusteella, ja hakijan ja avustuskohteen tulee täyttää avustuksille asetetut kriteerit.

Nyt opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutoimintaan tarkoitettujen valtionavustuksen kriteereihin tulee tarkennuksia. Ministeriön päätöksessä (OKM/30/524/2021) todetaan: “Avustuksella tuetun avoimen julkaisutoiminnan tulee olla yhteensopiva Suomen Akatemian rahoitusehtojen kanssa.”

Valtionavustuksen ehdoissa on jo entuudestaan vaatimus vähintään viiveellisen rinnakkaistallentamisen salliminen (humanistiset ja yhteiskuntatieteelliset julkaisujen viive enintään 12 kuukautta, muut tieteenalat enintään kuusi kuukautta). Uuden päätöksen myötä julkaisun avoimuuteen liittyvät kriteerit tarkentuvat seuraavasti:

1) Lehden tulee sallia julkaistun artikkelin (version of record) tai julkaisua edeltävän hyväksytyn käsikirjoituksen (author’s accepted manuscript) rinnakkaistallentaminen.

2) Rinnakkaistallentaminen tai julkaiseminen tulee hyväksyä jollakin seuraavista Creative Commons - lisensseistä: 

CC-BY
CC BY–SA 4.0
CC0
CC BY-ND

Muutos ei tarkoita, että julkaisun kaikki artikkelit on automaattisesti julkaistava kyseisillä lisensseillä. Lisenssien käyttö tulee sallia, jos kirjoittaja lisensointia vaatii. Lehden velvollisuus ei myöskään ole huolehtia rinnakkaistallentamisesta. 

Toisin sanoen Suomen Akatemian kriteereiden mukainen avoin julkaiseminen on sallittava, jos artikkelin kirjoittaja vaatii.

Kriteereihin tullut tarkennus koskee vain tiedelehtiä, ei monografioita tai kirjasarjoja.

Päätöksen edellyttämät kriteereiden tarkennukset on päivitetty TSV:n verkkosivuilta löytyviin hakuohjeisiin ja hakulomakkeeseen. Seuraava avustushaku aukeaa 1.9.2022.

Julkaisuavustusinfo ja kyselytunti verkossa 29.8.2022

Maanantaina 29.8.2022 klo 16-17 järjestetään kaikille avoin julkaisuavustusinfo, jossa saa esittää kysymyksiä julkaisuavustuksista, sen hakemisesta ja nyt kriteereihin tulleista tarkennuksista. Info järjestetään Zoomissa eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tästä klikkaamalla pääset infoon mukaan. Zoomin käyttöön löytyy ohjeistuksia Zoomin verkkosivuilta (englanniksi)

HUOM! Jos avustusinfolinkki ei toimi, kokeile kopioida se tästä selaimen osoitekenttään: https://tsv-fi.zoom.us/j/82837071446?pwd=aUhMRi92VkhmclZ4RXNqVUkyMXA0dz09

Lisätietoja: julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki, sami.syrjamaki(at)tsv.fi

Kirjekuori, jossa lukee avustukset.

Kuva: Cottonbro/Pexels.