"TSV:n kasvanut tiedepoliittinen rooli avaa uusia ovia myös jäsenseuroillemme" – Haastattelussa pian 30 vuotta TSV:llä työskennellyt Antonio Rodriguez Carrillo

Uutiset   28.9.2023 10.15   Päivitetty 25.10.2023 11.21

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) hankintapäällikkö Antonio Rodriguez Carrillo on tehnyt liki 30 vuoden työuran organisaatiossa. Mikä on pitänyt osaavan tekijän talossa niin pitkään, ja miten TSV on muuttunut näiden vuosien aikana?

Suomen kielen opiskelija Antonio Rodriguez Carrillo ei tiennyt ensi kertaa Kirkkokatu 6:en kiinteistöön astuessaan, kuinka paljon hän tulisi tulevaisuudessa viettämään siellä aikaa. 1990-luvulla Helsingin yliopiston kielikeskus järjesti osan opetuksestaan Kruununhaassa, vuonna 1925 valmistuneessa Elsa Arokallion suunnittelemassa koulurakennuksessa, josta remontoitiin vuonna 1996 TSV:n Tieteiden talo. 

Sittemmin Antoniosta on tullut TSV:n hankintapäällikkö ja pidetty työkaveri. Sekä Antonio ura että TSV ovat 30 vuoden aikana kehittyneet ja kasvaneet.

Miesoletettu henkilö istuu rennosti leveällä ikkunalaudalla vanhan rakennuksen käytävällä.

Kuva: Anne Haapanen / TSV.

"Tämä on nyt sinun talosi" 

Antonio päätyi TSV:lle töihin ystävänsä vinkistä. Hän kuuli, että TSV:n julkaisuvarastoon etsittiin sijaista varastotyöntekijän tehtävään. Seuraavana päivänä Antonio soitti silloiselle toiminnanjohtajalle Hannu Heikkilälle, ja muutaman viikon kuluttua työhaastattelusta Antonio toivotettiin tervetulleeksi TSV:lle.

Hänen ensimmäisenä tehtävänään oli Rauhankadulla sijaitsevan julkaisuvaraston inventaario. 

"Julkaisuvarastossa työskentely oli minulle ensikoulu valtuuskuntaan tutustumisessa. Ennen kaikkea opin tuntemaan seurojen toimintaa, joka oli keskeistä myös myöhemmän urani kannalta", Antonio kertoo.

Puolen vuoden sijaisuuden jälkeen TSV ei halunnut luopua hyväksi osoittautuneesta työntekijästä. Kun Tieteiden talo kaipasi vahtimestaria, joka vastaisi asiakaspalvelusta ja huolehtisi talosta kokonaisvaltaisesti, Antonion ei tarvinnut miettiä, kun paikkaa hänelle tarjottiin. 

"Minulle sanottiin, että tämä on nyt sinun talosi. Koska talo ja tehtävä olivat TSV:lle uusia, oli minun tehtäväni katsoa, että asiat hoituvat", Antonio kuvaa uuden työn alkua. 

Talon isäntänä Antonion työtä ohjasi alusta alkaen halu kehittää taloa mahdollisimman hyväksi paikaksi kokoustaa ja järjestää tapahtumia. Hänelle on aina ollut kunnia-asia toteuttaa mahdollisimman hyvin asiakkaiden toiveita. 

"Erityisen tärkeää minulle oli tukea tieteellisten seurojen toimintaa. Moni jäsenseuroistamme toimii pienillä resursseilla, joten TSV:n tarjoamat palvelut, kuten Tiedekirjan myyntinäyttely ja Tieteiden talon kokoustilat, ovat heille todella tärkeitä. Näin TSV:n ja oman roolini seurojen huolenpitäjänä."

Antonion asiakaspalvelualttius ja suhde taloon oli siksikin erityislaatuista, koska vahtimestarin pestiin kuului asuminen talolla. Talon siivessä sijainneessa asunnossa Antonio asui lopulta 19 vuotta.

"Koska asuin talolla, elämäni kietoutui osaksi taloa ja sen toimintaa. Olenkin sanonut, että TSV on ihollani, koska olen työskennellyt ja elänyt osana tätä niin pitkää. Jostain syystä se, mitä tapahtuu TSV:lle, tuntuu tapahtuvan jossain määrin myös minulle itselleni." 

Miesoletettu henkilö punatiilisen rakennuksen edustalla, pyöriä pihassa.

Antonion Tieteiden talon asunto sijaitsi rakennuksen tiilirakenteisessa siivessä, talon sisäpihan puolella. Kuva: Anne Haapanen / TSV.

Tärkeää työtä tukemassa – ja tukea saamassa

Antonio korostaa, että hänelle on annettu paljon mahdollisuuksia kehittyä työntekijänä. TSV:n edellinen toiminnanjohtaja Aura Korppi-Tommola kannusti Antoniota hakeutumaan taloushallinnon opintoihin. Talouspäällikkö Satu Kumlin puolestaan tutoroi Antonion opintojen läpi.

Kun Tiedekirjan kirjanpitäjä jäi eläkkeelle, Antonio sai vahtimestarin työn oheen itsenäisen vastuualueen taloushallinnosta. Nykyään taloushallinnon tehtävät ovat Antonion pääasiallista työtä. 

Tieteiden talo ei kuitenkaan ole poistunut hänen elämästään, koska uusimman Tieteiden talon peruskorjauksen jälkeen TSV:n toimisto muutti entisistä toimitiloistaan Tieteiden talolle.

"Viime vuonna valmistuneen peruskorjaushankkeen aikana sain tehdä tiiviisti työtä nykyisen toiminnanjohtajamme Lea Ryynänen-Karjalaisen kanssa. Häneltä opin valtavasti suuren hankkeen johtamisesta sekä hankintaprosesseista."

Hankkeen myötä Antonio siirtyikin urallaan taas yhden askelman eteenpäin ja toimii nyt TSV:n hankintapäällikkönä.

"Olen edennyt varastonhoitajan sijaisesta hankintapäälliköksi. En ole tehnyt sitä yksin, vaan olen saanut siinä tukea. Etenkin toiminnanjohtajat ovat olleet keskeisessä roolissa oman työurani eri kehitysvaiheissa", Antonio kertoo.

Miesoletettu henkilö avaamassa suuren vanhan rakennuksen ovea.

Työ Tieteiden talolla jatkuu, vaikka talon asiakapalvelutehtävät ovat jääneet uran uusimpien vaiheiden jälkeen taakse. Kuva: Anne Haapanen / TSV.

TSV on nuortunut vanhetessaan – uutta asiantuntijaroolia vahvistamassa

Lähes kolmenkymmenen vuoden kokemuksen perusteella Antonio vakuuttaa, että ihmiset tekevät TSV:n. Henkilöstön uudet roolit ja uudet ihmiset ovat saaneet aikaan TSV:ssä suuria muutoksia. 

"TSV on nuortunut vanhetessaan. Esimerkiksi nykyinen viestintäyksikkömme on esimerkki tästä."

Antonio myös näkee, että hän ei ole ainoa, joka on pystynyt kasvamaan ja kehittymään TSV:llä työskennellessään. 

"Yksi suurimmista tapahtumistamme, Tieteiden yö, nousi lentoon sen jälkeen, kun vastaava tapahtumatuottaja Mandi Vermilä otti tapahtuman haltuunsa. Myös Mandi on kasvanut uransa aikana valtavasti. Hän tuli taloon harjoittelijana, josta siirtyi Tiedekirjan markkinointisuunnittelijan sijaiseksi ja sieltä viestintäyksikön koordinaattorista vastaavaksi tapahtumatuottajaksi. Ja nyt hän on Tieteen päivien pääsihteeri."

TSV on organisaationa kasvanut voimakkaasti Antonion uran aikana. Antonion tullessa taloon jäsenseuroja oli noin 150, nyt jäseniä on lähes 300. 

"Ennen TSV:n toiminta keskittyi vain jäsenseuroihin. Ja vaikka jäsenseurat ja heidän toimintansa tukeminen ovat edelleen TSV:n sydän, ovat TSV:n hartiat leventyneet. TSV:stä on kasvanut asiantuntijaorganisaatio, jolla on muitakin tehtäviä kuin suora jäsenseurojen tukeminen. Julkaisufoorumi ja avoimen tieteen koordinaatio ovat olemassa jäsenseuroista riippumattakin", Antonio kuvaa.

Miesoletettu henkilö vanhan rakennuksen portaikossa.

Kuva: Anne Haapanen / TSV.

Uusia tieteellisiä seuroja hakee edelleen vuosittain TSV:n jäseneksi.

"Sellaiset seurat, jotka toimivat niukin resurssein, tarvitsevat jäsenpalveluja oman toimintansa tueksi. Mutta jäseninä on myös seuroja, jotka eivät tarvitse meitä palvelujen tuottajan roolissa. Silti he haluavat olla jäsenemme, joten jotakin joukkoon kuuluminen merkitsee. TSV:n roolin kasvaminen asiantuntijaorganisaationa voi olla yksi merkittävä lisäsyy olla jäsen", Antonio pohtii.

Sen lisäksi, että Antonio näkee TSV:n roolin tiedepoliittisena toimijana vahvistuvan, hän toivoisi myös, että Tieteiden talo edelleen kehittyisi elinvoimaisena kokous- ja tapahtumapaikkana. 

"Haluan kuulla useammin, että mediassa mainittaisiin Tieteiden talo ajankohtaisten tapahtumien keskuksena. Lisäksi toivon jatkossakin kuulevani ratikkamatkustajien keskusteluja siitä, että he ovat tulossa tai menossa Tieteiden talolla järjestettävään tapahtumaan."

Uusi strategia opettaa myös sanomaan ei

Lähes kolmenkymmenen vuoden aikana Antonio on saanut nähdä, kuinka erilaisiin hankkeisiin ja pyyntöihin TSV on vastannut kyllä.

"Koska toimintamme on kasvanut niin voimakkaasti viimeisten vuosien aikana, tulevaisuuden tehtävänämme on oppia fokusoimaan ja kieltäytymään kiinnostavistakin tehtävistä, jotka eivät tue ydintekemistämme." 

Tähän apuun tulee TSV:n uusi strategia, jota parhaillaan valmistellaan. Antoniolle on tärkeää, että seuroista pidetään huolta, kun TSV:lle haetaan uudenlaista tiedepoliittista roolia. 

"Meidän pitäisi osata myös seuroille sanoittaa, miksi TSV:n uudemmatkin tehtävät ovat voitto myös heille ja minne kaikkialle ovia avautuu uuden roolin myötä." 

Uutta suuntaa määritellään yhteistyössä koko TSV:n henkilöstön, hallituksen, jäsenseurojen ja läheisimpien sidosryhmien kanssa. Antoniolla on luottamus siihen, että yhteisössä oleva asiantuntemus ohjaa oikeaan suuntaan. 

"Itse näen, että TSV:n toiminnalla on ollut tähän asti toimintaamme rahoittavan ministeriön luottamus. Näen, että niin on tulevaisuudessakin, koska keskeinen voimavaramme on osaava henkilöstö."

Lue lisää: