Tieteessä tapahtuu on uudistunut verkkolehdeksi
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) julkaisee Tieteessä tapahtuu -lehteä. Jatkossa lehti ilmestyy kaikille avoimena verkkolehtenä.
Tieteessä tapahtuu -lehti on ilmestynyt uudistettuna verkkolehtenä. Se on avoimesti kaikkien luettavissa Tieteessä tapahtuu -lehden verkkosivuilla. Nyt ilmestynyt numero on vuoden 2022 ensimmäinen.
Tieteessä tapahtuu -lehden pääkirjoitus, artikkelit ja katsaukset ovat verkkolehden lisäksi luettavissa Journal.fi-palvelussa. Esimerkiksi kirja-arvostelut ja kolumnit ilmestyvät vain verkkolehdessä.
Tieteessä tapahtuu -lehden tutut juttupaikat ovat pysyneet pitkälti ennallaan. Uutena lehdessä on aloittanut Lissu Lehtimajan tiedesarjakuva Tiede kuplissa.
Lisäksi uudistus antaa viisi kertaa vuodessa ilmestyvälle lehdelle mahdollisuuden panostaa entistä enemmän ajankohtaisuuteen.
- Lehdessä aloittaa uudenlainen uutisosio, jota toimitetaan numeroiden ilmestymisen välilläkin. Luvassa on tiedepolitiikkaa, tiedemaailman ajankohtaisia keskusteluja sekä tietoa kiinnostavista hankkeista, palkinnoista ja sivustoista, lehden päätoimittaja Ilari Hetemäki kertoo.
Kuva: Tieteessä tapahtuu.
Lukijaystävällisyys ja visuaalisuus uudistuksen lähtökohtana
Uudistuneen verkkolehden suunnittelussa tärkeänä periaatteena on ollut verkkosivujen ja sisältöjen lukijaystävällisyys. Lehteä on kehitetty esimerkiksi fonteiltaan entistä luettavammaksi.
Uudistuksella on haluttu helpottaa nopeasti yleistynyttä mobiilikäyttöä. Lehteä on uudistuksen myötä entistä mukavampi lukea esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla.
Myös lehden visuaalisuutta on tahdottu lisätä. Jatkossa lehti sisältää entistä enemmän kuvia ja havainnollistavia visuaalisia elementtejä.
Lehden uuden ulkoasun on luonut graafinen suunnittelija Marko Myllyaho. Hän on suunnitellut jokaiselle numerolle vaihtuvan teemakuvituksen, joka sitoo yhteen lehden numeroiden visuaalista ilmettä.
- Moniulotteiset muodot visualisoivat tiedettä alati muuttuvana, muovautuvana ja uusia merkityksiä luovana kokonaisuutena, Myllyaho kuvailee ideaa.
Taina Vuokko ja Ilari Hetemäki. Kuva: Anne Haapanen.
Tieteessä tapahtuu saanut uuden uutiskirjeen ja Instagram-sivun
Ensimmäisen uudistetun numeron myötä on alkanut ilmestyä Tieteessä tapahtuu -uutiskirje, jonka tilaajaksi voi ilmoittautua lehden verkkosivuilta löytyvällä tilauslomakkeella. Uutiskirjeen tilaamalla saa ensimmäisten joukossa tiedon uusien numeroiden ilmestymisestä.
Lisäksi Tieteessä tapahtuu -lehti toimii entistä aktiivisemmin sosiaalisessa mediassa. Lehden Facebook-sivun ja Twitter-tilin rinnalle on tullut uusi Instagram-tili.
- Toivomme, että Tieteessä tapahtuu -lehden eri kanavat auttavat uusiakin lukijoita löytämään tiedesisältöjen äärelle. Uudistuksen myötä lehden sisältöjen jakaminen somessa on entistä helpompaa , lehden vastaava toimittaja Taina Vuokko sanoo.
Tieteessä tapahtuu -toimituksessa uusia vahvistuksia
Uutena vahvistuksena Tieteessä tapahtuu -lehden toimituksessa on aloittanut vastaava toimittaja Taina Vuokko. Hänen tehtäviinsä kuuluu lehden toimituksen koordinointi ja tekstien toimittaminen. Hän vastaa myös lehden sosiaalisen median tileistä ja uudesta uutiskirjeestä.
Tieteellisten seurain valtuuskunnassa visuaalisena suunnittelijana on aloittanut Anne Haapanen, joka vastaa Tieteessä tapahtuu -lehden taittamisesta, kuvituksista ja infografiikasta.
- On upeaa päästä taittamaan lehden sisältöjä selkeiksi ja kauniiksi kokonaisuuksiksi. Ripaus väriä ja näyttävyyttä sekä huolellisesti muotoiltu typografia tuovat laadukkaat tekstit esiin niiden ansaitsemalla tavalla, Haapanen sanoo.
Tieteessä tapahtuu -lehden päätoimittajana jatkaa Tieteellisten seurain valtuuskunnan viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki. Hän on toiminut lehden päätoimittajana vuodesta 2007.
- Lehden uudistamisessa verkkolehdeksi on etualalla, että lehdessä näkyy yhdistelmä uutta ja tuttua sekä lyhyitä ja pitkiä kirjoituksia. Mukana on monipuolisuuden lisäksi ripaus ajankohtaisuutta, Hetemäki sanoo.
Anne Haapanen. Kuva: TSV.
Tieteessä tapahtuu viettää 40. juhlavuottaan
Tieteessä tapahtuu -lehti viettää vuonna 2020 40-vuotisjuhlavuottaan. Se sai alkunsa vuonna 1983, kun Per-Edvin Persson aloitti Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtajana ja TSV:n jäsentiedotteen laatiminen aloitettiin.
Julkaisun käännekohta oli vuosi 1988, jolloin monistetusta jäsentiedotteesta tuli lehti. Mukaan tulivat muun muassa pääkirjoitukset, esitelmätiivistelmät, tiedeuutiset ja uutuuskirjojen esittelyt. Uudistus toteutettiin Jan Rydmanin johdolla, ja hän toimi lehden päätoimittajana vuoteen 2007 saakka.
Vuonna 1994 lehti laajentui nykyisenkaltaiseksi, kun julkisuudessa oli käyty keskustelua valtakunnallisen tiedelehden tarpeesta. Vuonna 1996 lehteä alettiin julkaista painetun version lisäksi avoimesti verkossa, ja vuodesta 2017 alkaen lehti on ollut luettavissa Journal.fi-palvelusta.
Lehden arkistot ovat avoimesti luettavissa Journal.fi-palvelussa numerosta Vol 17 Nro 4 (1996) lähtien. Vapaasti luettavissa olevia numeroita on tähän mennessä kertynyt 176 kappaletta.