Tieteellisten seurain valtuuskunta sai viisi uutta jäsentä
Uusia jäseniä ovat Föreningen Granskaren r.f., Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry, Suomen eläinoikeusjuristit ry, Suomen Kriminologinen yhdistys ry sekä Suomen musiikkiterapiayhdistys ry.
Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäseneksi haki määräaikaan 30.11.2024 mennessä seitsemän tieteellistä seuraa tai muuta organisaatiota. TSV:n kevätkokous hyväksyi maanantaina 24.3.2025 hakijoista uusiksi jäseniksi viisi seuraa. Valtuuskuntaan kuuluu nyt 302 jäsentä, joista 298 on tieteellisiä seuroja tai muita yhteisöjä ja neljä tiedeakatemioita.
Tutustu uusiin jäseniimme kuvan alla!
Kuva: TSV.
Föreningen Granskaren r.f.
Föreningen Granskaren r.f. on yhteiskuntakriittinen, mutta epäpoliittinen yhdistys, joka haluaa syventää tieteellistä ja julkista keskustelua. Sen päätehtävänä on julkaista vuonna 1875 perustettua Finsk Tidskrift -lehteä ja järjestää monitieteisiä kulttuuriseminaareja, jotka käsittelevät ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä.
Finsk Tidskrift on Pohjoismaiden vanhin edelleen säännöllisesti ilmestyvä tiede- ja kulttuurilehti, jonka artikkelit käyvät läpi vertaisarviointiprosessin. Yhdistyksen hallitus ja lehden toimitusneuvosto koostuvat humanististen, yhteiskuntatieteellisten ja tekniikan alojen johtavista tutkijoista, jotka tekevät paljon yhteistyötä etenkin muiden pohjoismaisten tiedekustantajien ja tutkijoiden kanssa. mikä sopii hyvin lehden monitieteiselle luonteelle. Yhdistyksellä on myös muuta julkaisutoimintaa.
Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin sen verkkosivuilla.
Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry
Vuonna 2015 perustettu Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry edistää mielenterveysalan tutkimusta ja kehittämistä väestön mielenterveyden edistämiseksi. Yhdistyksen toiminta perustuu ajankohtaiseen ja relevanttiin mielenterveystyön tutkimukseen, sen jakamiseen ja kehittämiseen. Yhdistys kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoita ja tutkijoita, kannustaa monitieteelliseen tutkimukseen ja yhteistyöhön sekä tarjoaa mahdollisuuden avoimeen vuoropuheluun mielenterveydestä yhdistyksen omien sähköisten kanaviensa kautta.
Lisäksi yhdistys järjestää muun muassa seminaareja, työpajoja ja luentoja, jotka käsittelevät ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä mielenterveydestä. Yhdistys ja sen jäsenet tekevät myös aktiivista yhteistyötä järjestöjen ja päättäjien kanssa osana yhteiskunnallista vaikuttamista sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin sen verkkosivuilla.
Suomen eläinoikeusjuristit ry
Vuonna 2018 perustettu Suomen eläinoikeusjuristit ry on voittoa tavoittelematon järjestö, joka työskentelee eläinten perusoikeuksien tunnustamisen eteen. Yhdistys koostuu suomalaisista juristeista ja oikeustieteilijöistä, jotka edistävät eläinten oikeudellista asemaa oikeudellisin keinoin. Yhdistyksen jäsenet, jotka tekevät tieteellistä työtä ovat hyvin verkostoituneet alallaan myös kansainvälisesti.
Yhdistys järjestää eläinoikeustieteeseen liittyviä seminaareja ja tieteellisiä tapahtumia ja tiedottaa alan tuoreista tutkimustuloksista sekä uusista julkaisuista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Yhdistys ei ole toistaiseksi julkaissut tutkimuksia omissa nimissään, mutta on kuitenkin tehnyt sopimuksen Global Journal of Animal Law -aikakauskirjan siirtämisestä Åbo Akademilta yhdistykselle.
Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin sen verkkosivuilla.
Suomen Kriminologinen yhdistys ry
Vuonna 2019 perustettu Suomen Kriminologinen Yhdistys kokoaa monitieteisesti yhteen kriminologian lähitieteissä tehtävän tutkimuksen tekijät. Yhdistyksen jäsenet edustavatkin monipuolisesti kriminologisen tutkimuksen erilaisia menetelmällisiä lähestymistapoja.
Yhdistys järjestää joka toinen vuosi Kriminologian päivät -tapahtumaa, joka on kotimaisen kriminologisen tutkimuksen päätapahtuma. Tunnustuksena tieteenalan edistämisestä yhdistys jakaa myös Veli Verkko -palkintoa alan ansioituneelle tutkijalle. Lisäksi yhdistys julkaisee vuodesta 2021 ilmestynyttä vertaisarvioitua Kriminologia-lehteä sekä järjestää kriminologian ajankohtaisia tutkimusteemoja käsitteleviä tapahtumia ja webinaareja. Yhdistyksen tapahtumissa on usein mukana myös ulkomaisia tutkijoita.
Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin sen verkkosivuilla.
Suomen musiikkiterapiayhdistys ry
Vuonna 1973 perustettu Suomen musiikkiterapiayhdistys ry pyrkii edistämään alan tutkijoiden välistä vuorovaikutusta alajaoston muodossa ja auttaa tutkijoita tavoittamaan alan toimijoita tutkimustoimintaan liittyvissä asioissa. Yhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä useiden koti- ja ulkomaisten yhdistysten, koulutustahojen ja muiden tärkeiden sidosryhmien kanssa. Yhteistyö tähtää tutkitun tiedon levittämiseen eri tahoille sekä alan kehittämiseen, käytäntöjen yhtenäistämiseen ja koulutustoimintaan paitsi kotimaassa, myös Euroopan ja koko maailman laajuisesti.
Yhdistys on osallistunut alan kansainvälisten konferenssien järjestämiseen sekä Suomessa että ulkomailla ja järjestää säännöllisesti seminaareja, joissa alan tieteellinen tutkimus on kattavasti esillä. Myös tieteenalan julkaisutoiminnan harjoittaminen kuuluu yhdistyksen keskeisiin tehtäviin. Yhdistys julkaisee alan kirjallisuutta ja Musiikkiterapia-lehteä, jonka tavoitteena on välittää alan tutkimustietoa.
Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin sen verkkosivuilla.
Kiinnostaako TSV:n jäsenyys?
Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) on toiminut tieteen ja tieteellisten seurojen puolesta vuodesta 1899 lähtien. TSV on tiedeyhteisön yhdistävä toimija, jolla on käytössään laaja tieteellinen asiantuntemus kaikilta tieteenaloilta. Se ei edusta yksittäistä yliopistoa, tieteenalaa tai tutkimuslaitosta, vaan TSV jäsenistöineen edustaa laajasti tiedeyhteisöä sekä yhteiskunnan eri aloja ja ammattiryhmiä. Tieteellisillä seuroilla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Seurat ovat esimerkiksi kotimaisen tiedejulkaisemisen ydintoimijoita ja edistävät monin tavoin tieteellistä toimintaa ja ymmärrystä. Tieteelliset seurat edustavat pysyvyyttä ja jatkuvuutta erilaisten tiedepoliittisten muutosten keskellä. Valtuuskunnan jäseneksi voidaan hyväksyä seura, joka on rekisteröity yhdistys tai muu yhteisö, joka edistää tieteellistä tutkimusta. Seura voidaan hyväksyä jäseneksi, jos enemmistö jäsenyyskriteereistä täyttyy kokonaan tai osittain. Jos joku kriteereistä ei täyty, jäseneksi voidaan hyväksyä vain erittäin perustelluista syistä.
Tutustu arviointikriteereihin TSV:n verkkosivuilla.
Jäsenseuroja voit selata tai etsiä TSV:n verkkosivujen jäsenseuraluettelosta.