Tieteellisten seurain valtuuskunta osaksi TAROCH-koalitiota

Uutiset   18.12.2024 12.25   Päivitetty 18.12.2024 12.33

Tieteellisten seurain valtuuskunta on 6.12.2024 hyväksytty osaksi TAROCH (Towards a Recommendation on Open Cultural Heritage) -koalitiota.

TAROCH on Creative Commonsin koordinoima kansainvälinen yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on saada UNESCO hyväksymään vuoteen 2029 mennessä sen jäsenvaltioita sitova suositus kulttuuriperinnön avoimesta saatavuudesta. Suosituksen on tarkoitus asettua luontevasti linjaan UNESCOn Avointen oppimateriaalien suosituksen sekä Avoimen tieteen suosituksen kanssa.

Yhteistyöverkoston välitavoitteena on laatia vuoteen 2026 mennessä organisaatioiden ja kansalaisjärjestöjen allekirjoitettavissa oleva julistus kulttuuriperinnön avoimesta saatavuudesta sekä tätä tukeva strategia.

Kulttuuriperinnön avoimuuden edistäminen on linjassa Tieteellisten seurain valtuuskunnan strategisten painopisteiden ja erityisesti tieteellisen tiedon yhteiskunnallisen saavutettavuuden kanssa. Avoin tieteellinen tieto ja avoin kulttuuriperintö rikastavat toinen toisiaan: avoimia kulttuuriaineistoja käytetään yhä enemmän myös tieteen ja tutkimuksen aineistoina, kun taas avoimet tutkimusjulkaisut ja muut avoimet tutkimustuotokset tulevat lopulta myös osaksi kulttuuriperintöä.

–Kulttuuriperintö on arvokkaimpia lahjoja, joita jokainen aikakausi jättää jälkeensä tuleville sukupolville. On luonnollista varmistaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet nauttia tämän historiallisen aarreaitan hedelmistä, kertoo TSV:n edustajana TAROCHissa toimiva Ilmari Jauhiainen Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristöstä TSV:stä.

Kulttuuriperinnön ja tieteellisen tiedon avoimuus kohtaavat monia samanlaisia haasteita, kuten suurten kansainvälisten toimijoiden pyrkimykset rajoittaa näiden saatavuutta omien taloudellisten intressiensä vuoksi. Lisäksi monet ongelmat yhteentoimivuuden ja pitkäaikaissäilytyksen osalta ovat samoja kulttuuriaineistoille ja tutkimustuotoksille. Joissain tapauksissa kulttuuriaineistojen vaivattomaan tutkimuskäyttöön tarvitaan yhteisiä infrastruktuureja. 

Kulttuuriperinnön avoimuudella ja avoimella tieteellä on yhteisiä intressejä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen saralla. Avoimella kulttuuriperinnöllä on potentiaalia tulla hyödynnetyksi kansalaistieteessä ja muussa osallistavassa tieteessä. Lisäksi avoin kulttuuriperintö synnyttää mahdollisuuksia avoimeen ja elinikäiseen oppimiseen.

Avoimen tieteen ja kulttuuriperinnön avoimuuden läheinen vuorovaikutus on ymmärretty myös EU-tasolla. Avoimet tutkimustuotokset ja avoin kulttuuriperintö nähdään EU:ssa keskeisinä osina toistensa kanssa vuorovaikuttavia data-avaruuksia.

Kansallisella tasolla yhteys kulttuuriperinnön avoimuuteen näkyy avoimen tieteen toimijoiden lisääntyvänä yhteistyönä KAM (kirjasto, arkisto ja museo) -sektorin toimijoiden kanssa. Hyvä esimerkki yhteistyöstä on TSV:n koordinoiman Avoimen tieteen kansallisen koordinaation piirissä perustettu Arkisto- ja museoaineistojen tietovirrat -työryhmä, jonka tarkoituksena on edistää arkisto- ja museoaineistojen hyödyntämistä avoimessa tieteessä ja tutkimuksessa.

Osana TAROCHia TSV pääsee vaikuttamaan kulttuuriperinnön avoimuuteen myös kansainvälisellä tasolla ja huolehtimaan siitä, että suunniteltu UNESCOn suositus tukee parhaalla mahdollisella tavalla myös avointa tiedettä.

Lue lisää:

UNESCOn avoimen oppimateriaalisen suositus (Unescon verkkosivut, englanniksi)

UNESCOn avoimen tieteen suositus (Unescon verkkosivut, englanniksi)

Tummia ihmishahmoja kuvaa kännykällä Vincent van Goghin omakuvamaalausta, joka on seinällä ja valaistu kirkkaasti.

Kuva: Ståle Grut, Unsplash