Tieteellisten seurain valtuuskunnan pitkäaikainen viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki jää eläkkeelle

Uutiset   19.12.2022 8.36   Päivitetty 19.12.2022 8.39

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki jää eläkkeelle. Viestintäpäällikön tehtäviin kuului muun muassa toimiminen Tieteessä tapahtuu -lehden päätoimittajana ja Tieteen päivät -tiedetapahtuman pääsihteerinä.

Hetemäki aloitti viestintäpäällikön tehtävässä vuonna 2007. Hänen edeltäjänsä Jan Rydman oli menehtynyt aiemmin samana vuonna ja jättänyt jälkeensä vain hajanaisia muistiinpanoja. Hetemäen toimenkuva muotoutuikin vuosien varrella.

”Tieteellisten seurain valtuuskunnalla on useita hyviä brändejä, kuten Tieteessä tapahtuu ja Tieteen päivät. Olen osaltani pyrkinyt vaalimaan niitä, ja niiden arvostus onkin koko ajan ollut suurta”, Hetemäki kuvailee.

Tiedeviestintää eri yleisöille

Ilari Hetemäki kuvailee kokeneensa itsensä ennen kaikkea tiedeviestijäksi. Hän on pyrkinyt löytämään tieteelle uusia yleisöjä ja kokeillut erilaisia formaatteja. Hänen mukaansa tieteen pariin kaivataan aina uusia sukupolvia.

”Olemme vieneet tiedettä ratikoihin ja kauppakeskuksiin ja kasvattaneet Tieteen päivistä valtakunnallisen tapahtuman”, Hetemäki sanoo.

Hetemäki oli myös mukana luomassa Tiedetoria, joka syntyi ensimmäistä kertaa vuoden 2013 Helsingin kirjamessuille. Se ideoitiin yhteistyössä ohjelmajohtaja Stig-Björn Nybergin kanssa, ja lähtökohtana oli Göteborgin kirjamessujen Forskartorget.

Tiedemaailma on vuosien saatossa muuttunut mutta niin on Tieteellisen seurain valtuuskuntakin. Esimerkiksi viestintään on saatu uusia työntekijöitä, ja toiminta on laajentunut.

Ilari Hetemäki on saanut työstään useita tunnustuksia. Esimerkiksi Suomalainen Tiedeakatemia myönsi hänelle Pro Scientia eli Tieteen puolesta -palkinnon vuonna 2019. Palkinto tuli tunnustukseksi tieteen eteen tehdystä työstä. Hän sai samana vuonna myös Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin.

Mies, jolla silmälasit ja päällä musta paita.

Kuva: Anne Haapanen.

Uutena viestintäpäällikkönä aloittaa Anna Kotaviita

TSV:n hallitus on joulukuun kokouksessaan nimittänyt uudeksi viestintäpäälliköksi filosofian maisteri Anna Kotaviidan. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Suomen Pietarin-konsulaatissa viestintäpäällikkönä. Uudessa viestintäpäällikön tehtävässä painottuu strateginen viestintä.

Lisäksi TSV:n hallitus on päättänyt, että Tieteen päivien pääsihteerinä toimii jatkossa Mandi Vermilä, joka on toiminut tähän saakka tapahtuman vastaavana tapahtumatuottajana. Tieteessä tapahtuu -lehden va. päätoimittajana toimii kevään 2023 ajan TSV:n toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen.

Sujuvan siirtymäajan varmistamiseksi Hetemäki on osa-aikaisesti mukana Tieteen päivien järjestelyissä tammikuuhun 2023 saakka. Tieteen päivät on Suomen suurin tiedetapahtuma, joka järjestetään seuraavan kerran 11.–15.1.2023.