Tiedon tähden -kampanja nostaa näkyville laadukkaita suomalaisia tiedelehtiä

Uutiset   6.5.2020 10.15   Päivitetty 23.6.2020 9.08

Tieteellisten seurain valtuuskunta toteuttaa yhteistyössä Suomen tiedekustantajien liiton, Kansanvalistusseuran ja Kansalliskirjaston kanssa Tiedon tähden – Vetandet leder -kampanjaa, jonka tavoite on lisätä suomalaisten tieteellisten lehtien käyttöä ja näkyvyyttä yhteiskunnassa.

Keväällä 2019 kampanja kiersi korkeakoulujen kampuksilla, ja nyt keväällä 2020 erityisenä tavoitteena on saada suomalaiset tiedelehdet palvelemaan paremmin yleisten kirjastojen asiakkaita. Kampanjaa rahoittaa Suomen tiedekustantajien liitto Kopiosto-korvauksilla.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan ylläpitämässä Journal.fi-palvelussa on vapaasti saatavilla yli 80 suomalaista tiedejulkaisua. Useimmat sisällöt perustuvat vertaisarvioituihin tutkimuksiin.

”Vaikka kirjastojen käyttö on edelleen koronapandemian vuoksi osittain rajoitettua, ihmisten oikeus ja tarve luotettavaan, tutkittuun tietoon ei ole kadonnut minnekään”, sanoo Journal.fi:stä vastaava julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki Tieteellisten seurain valtuuskunnasta.

”Haluamme yhdessä kirjastojen kanssa varmistaa, että kotimaiset tiedelehdet palvelevat myös yleisten kirjastojen henkilökuntaa ja ennen kaikkea niiden asiakkaita. Nyt Journal.fi-palvelu tunnetaan parhaiten tiedeyhteisöissä”, Syrjämäki kertoo ja jatkaa: ”Kampanjamme osuu sattumalta poikkeukselliseen tilanteeseen. Vapaasti saatavilla oleville verkkoaineistoille on nyt erityistä kysyntää, ja siksi on tärkeää varmistaa, että ne löydetään.”

Suomen kirjastoseura ja Finlands svenska biblioteksförening ovat mukana viemässä viestiä kirjastoihin. "Tiedon tähden -kampanja nostaa napakasti näkyville koko joukon laadukkaita suomalaisia tiedelehtiä. Näistä luotettavista tiedonlähteistä kirjastot kertovat käyttäjilleen mielellään", sanoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno.

"Kampanjan ja helposti saavutettavan Journal.fi-sivuston avulla kirjastot voivat entistä paremmin tuoda tieteellistä tietoa kaikkien ulottuville,” toteaa Maarno lopuksi.

Lisätiedot 

Johanna Tjäder, viestintäkoordinaattori, tiedontahden@outlook.com, p. 040 9138921 

Sami Syrjämäki, julkaisupäällikkö, sami.syrjamaki@tsv.fi, p. 09 228 69 229

Kuvituskuvana tietokone ja teksti: Journal.fi-palvelussa on avoimesti ja maksutta saatavilla yli 80 suomalaista tiedelehteä", #tiedontähden.