Tiedetori kokoaa yhteen Helsingin Kirjamessujen tiedeohjelman

Uutiset   27.10.2021 14.34   Päivitetty 2.11.2021 13.01

Kaksipäiväinen Tiedetori järjestetään Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla 28.–29.10.2021. Ohjelmaa on tarjolla molempina messupäivinä klo 10.30–19.30.

Maailma on täynnä tietoa. Tänä vuonna Tiedetorilla pohditaan, miksi joku tieto arvioidaan tarpeelliseksi ja toinen tarpeettomaksi, kun Janne ja Taina Saarikivi kertovat uutuusteoksestaan Turhan tiedon kirja. Tiedon äärellä ollaan myös Liisa Keltikangas-Järvisen ja Lea Pulkkisen keskustelussa, jossa kysytään, onko nykyisten kasvatusvirtausten taustalla riittävästi tutkimustietoa. Riitta Harin ja Synnöve Carlsonin toimittamassa teoksessa Aivoaakkoset pureudutaan aivojen kykyyn käsitellä tietoa.

Torstaina 28.10. Tiedetorilla kuullaan muun muassa yliluonnollisista sotakokemuksista ja antirasistisesta työstä Suomessa. Sotavuodet 1939–1945 mullistivat jokaisen suomalaisen elämän ja herkistivät ihmiset arjen ylittäville ilmiöille. Satumaarit Myllyniemen kirja kokoaa yhteen näitä kokemuksia. Antirasistinen työ Suomessa -keskustelussa pohditaan, millaisia työkaluja uutuuskirja Rasismi, valta ja vastarinta ja Angela Davisin vastikään suomennettu klassikkoteos Naiset, rotu ja luokka antavat tasa-arvoa edistävään toimintaan nyky-Suomessa.

Perjantaina 29.10. Tiedetorilla keskustellaan esimerkiksi siitä, minkälaisessa osassa romanttiset suhteet ovat syrjäseudulla kasvavien tyttöjen elämässä ja miten nykyaikainen museotyö haastaa erilaisten valtasuhteiden värittämää maailmankuvaa. Perjantain ohjelmassa ollaan myös plasebovaikutuksen mysteerin äärellä ja kuullaan, miten koko ihmiskunta voi hyötyä mustien aukkojen tutkimuksesta.

Tiedetori on tuonut kirjamessukävijöille tulokulmia tieteeseen ja tiedejulkaisuihin jo vuodesta 2013. Ohjelmasta vastaa monipuolinen tiedetoimijoiden- ja kustantajien joukko. Tiedetorin koordinoinnista vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, joka käsittelee myös yleiskustantamojen kirjamessuille lähettämät tiedeaiheiset ohjelmaehdotukset.

Lisätietoja:

www.tiedetori.fi
www.kirjamessut.messukeskus.com