Tiedeklubi-podcastin kevään jaksoissa pureudutaan tietokirjallisuuteen, korona-ajan liikuntatottumuksiin ja elämään maapallon ulkopuolella

Uutiset   11.3.2021 15.59   Päivitetty 21.4.2021 12.29

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat tiedeklubit järjestetään keväällä 2021 Tiedeklubi-podcastsarjan muodossa. Sarjan tunnin mittaiset jaksot julkaistaan 25.3., 29.4. ja 27.5. klo 12 Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa.

Uutisen kuvituskuvana kuulokkeet.

Kuva: Unsplash.

Kevään ensimmäisessä Tiedeklubi-jaksossa (25.3.) kuullaan liikunnasta koronaviruksen muuttamassa maailmassa. Liikuntatieteellisen Seuran tuottamassa keskustelussa pohditaan, miten koronapandemia on vaikuttanut liikuntaan ja liikkumiseen. Vieraina ovat koronapandemian vaikutuksia väestön liikuntaan tutkinut filosofian tohtori, dosentti Marko Kantomaa Oulun yliopistosta sekä Helsingin kaupungin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen. Haastattelijana toimii Liikuntatieteellisen Seuran tiedeviestijä Salla Karjalainen.

Huhtikuun jaksossa (29.4.) keskustellaan Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan johdolla siitä, mitä menettäisimme, jos meillä ei olisi tietokirjallisuutta. Jaksossa tietokirjallisuuden merkityksestä keskustelevat Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun kirjastonhoitaja Pekka Uotila ja kirjailija Tiina Raevaara.

Kevään podcastsarjan päättää (27.5.) Tähtitieteellinen yhdistys Ursan jakso, jossa keskustellaan astrobiologiasta, ihmiskunnan tulevaisuudesta ja ihmiselämän levittäytymisestä maapallon ulkopuolelle. Astrobiologiaan ja elämään syntyyn erikoistunut kasvivirologi, kirjailija ja dosentti Kirsi Lehto, astrobiologiaan erikoistunut tähtitieteilijä, dosentti Harry Lehto sekä filosofian tohtori ja Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen pohtivat, voisiko Mars olla ihmisen tuleva koti. 

Kuukausittain julkaistavat Tiedeklubi-podcastin jaksot tarjoavat korkeatasoisia keskusteluja asiantuntijoiden seurassa. Sarjassa pureudutaan yhteiskunnallisiin ilmiöihin eri tieteenalojen näkökulmista ja etsitään kansantajuisesti vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin.

Tiedeklubi-podcastin päävastaava on Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tiedeklubi-sarja syntyy yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. TSV:n ohella kevään jaksoista vastaavat Liikuntatieteellinen Seura, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.