Tiedejulkaisemisen päivä - Tieteiden talolla perjantaina 7.9.

Uutiset   15.8.2018 8.56   Päivitetty 24.7.2019 11.36

Ensimmäiset Tiedejulkaisemisen päivät järjestetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) perjantaina 7.9.2018. Tule keskustelemaan tiedejulkaisemisen ajankohtaisista teemoista! Tilaisuuden järjestää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Yhteistyössä on mukana Tiedekustantajien liitto, Tutkitusti. Ilmoittautuminen on sulkeutunut. Jos et ehtinyt ilmoittautua, niin huomioi, että paneelikeskustelut striimataan. Osoitteet löytyvät ohjelmasta alta.

Ohjelma

  • 9:00 – 09:30 Kahvitarjoilu
  • 9:30 – 10:30 Avauspaneeli: Tiedejulkaisujen toimittamisen haasteet ja parhaat käytännöt (sali 104)
    Otsikko kertoo liki kaiken, mutta keskustelussa kysymme tieteellisten julkaisujen toimitusten ja toimittamisen tehtävistä. Minkälaisia ovat hyvät prosessit, mitä toimittajan tehtäviin kuuluu ja mitkä ovat tiedejulkaisujen toimittamisen keskeiset haasteet?
    Tero Karjalainen, päätoimittaja, Arkhimedes
    Riitta Koikkalainen, tietoasiantuntija (tiedejulkaiseminen), Kansalliskirjasto
    Pauliina Raento, professori, Tampereen yliopisto
    Tytti Rantanen, päätoimittaja niin & näin
    Puheenjohtaja Sami Syrjämäki, julkaisupäällikkö TSV
    Striimi: https://www.youtube.com/watch?v=LEWUPZiG3oo
  • 10:30 – 10:45 siirtyminen rinnakkaisessioihin
  • 10:45 – 12:00 Rinnakkaisessiot I
    a) E-kirja ja julkaisemisen tulevaisuus (sali 312)
    Harri Heikkilä kertoo e-kirjojen nykyisyydestä ja tulevaisuuden näkymistä sekä e-kirjojen toteuttamisen mahdollisuuksista, haasteista sekä käytännöstä. Heikkilä päivystää iltapäivällä (sessio d, sali 313) ja häneltä voi varata henkilökohtaisen neuvonta-ajan.
    (Harri Heikkilä, Taiteen tohtori, VTM)
    b) Tiedelehdet avoimiksi, jäsenedut uusiksi. Konstit kehiin! (sali 309)
    Avoimeen julkaisemiseen siirtyminen on trendi, jota muun muassa EU ajaa rahoitusinstrumenttien kautta. Tieteellisille seuroille tilanne on haastava, varsinkin jos lehtitilaus on ainoa jäsenetu seuran jäsenille. Mitä muuta seurat voivat tarjota houkutellakseen jäseniä ja minimoidakseen avoimeen julkaisemiseen siirtymisen riskit? (Riitta Koikkalainen, Anna-Maija Tuuliainen, toimittaja, Kasvatus-lehti ja Sami Syrjämäki, julkaisupäällikkö, TSV)
    c) Avoin vertaisarviointi (sali 404)
    Avoin tiede kattaa monia asioita. Avoin vertaisarviointi on saanut toistaiseksi verrattain vähän huomiota. Sessiossa esitellään Suomessa tehdyn selvityksen tuloksia ja keskustellaan avoimen vertaisarvioinnin haasteista. (Riitta Jytilä, FT, tutkija)
  • 12:00 – 13:00 Lounas (omakustanteinen)
  • 13:00 ­– 14:15 Rinnakkaissessiot II
    d) Julkaisutohtorin vastaanotto (sali 313)
    kts. sessio a (Harri Heikkilä, Taiteen tohtori, VTM)
    e) Ajankohtaista tiedejulkaisemisessa. Tarvitaanko blogi, tuletko mukaan? (sali 309)
    Tiedejulkaisemista käsittelevät tutkimukset, uutiset ja pohdiskelevat esseet löytyvät jopa pienessä Suomessa melko hajanaisesti eri julkaisuista. Olisiko tilaus alustalle, joka kokoaisi yhteen alan keskeisiä toimijoita? Sessiossa selvitellään mahdollisuuksia yhteisen alustan perustamiseen ja kysellään yhteistyöhalukkuuden perään. Aihevalikoimaltaan yksi malli on tämä: https://scholarlykitchen.sspnet.org/ (Sami Syrjämäki, julkaisupäällikkö, TSV)
    f) Miten näkyä vaikuttaa ja verkostoitua? Tiede-sometuksen ABC (sali 404)
    Käytännön kokemuksia ja tulevaisuuden näkemyksiä. Miten tiedejulkaisija toimii parhaiten somessa? Yksinään vai muiden kanssa, millä välineillä ja mitä? Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja some-verkostoitumaan tieteen yleistajuistamisen parissa.
    Mia Halme-Tuomisaari, VTT, Dos., HY Tutkijakollegium
    Lotta Haikola, VTT, Nuorisotutkimusverkosto, Nuorisotutkimus-lehden pt ja Ilmiö – sosiologien media kaikille perustaja ja pt.
    Emmi Huhtaniemi, VTM, Tutkitusti-hankkeen sisällöntuottaja, Allegra Lab Hki
    Ville Hämäläinen, HuK, teol.yo, some-viestijä, Kertomuksen vaarat
    g) Monografioiden ja artikkelikokoelmien Journal.fi – mitä se voisi olla? (Sali 312)
    Tieteelliset aikakauslehdet ovat jo useissa tapauksissa valinneet avoimen julkaisemisen tien ja julkaisualustaksi Journa.fi:n. Tässä tilaisuudessa pohditaan vastaavia askeleita monografioiden ja artikkelikokoelmien puolella. Löytyykö mielenkiintoa julkaista näitäkin avoimesti? Millaista apua TSV voisi tarjota? Teemoina mm. toimitustyön tekninen tuki, kiinnostuksen alustava kartoitus ja lisenssit. (Janne Pölönen, suunnittelupäällikkö, TSV ja Antti-Jussi Nygård, suunnittelija, TSV)
  • 14:15 – 14:45 Kahvi
  • 14:45 – 15:45 Päätöspaneeli: Tiedejulkaisemisen lähitulevaisuus – uhat ja mahdollisuudet (sali 104)
    Onko tiedejulkaiseminen muuttumassa? Jos on, niin mihin suuntaan? Mikä on se rooli tiedemaailmassa ja yhteiskunnassa? Mistä meidän on suomalaisia teidekustantajia kiittäminen?
    Leena Kaakinen, kustannusjohtaja, Gaudeamus, HUP
    Kimmo Jylhämö, toimitusjohtaja, Vastapaino
    Kirsi Pauliina Kallio, dosentti, Tampereen yliopisto
    Elina Late, yliopistonlehtori, Informaatiotutkimuksen yhdistys
    Puheenjohtaja: Sami Syrjämäki, julkaisupäällikkö, TSV
    Striimi: https://www.youtube.com/watch?v=ikBQ377wC4w
  • 15:45 – 16:15 Palaute ja ensi vuoden suunnittelukeskustelu (sali 104)
    Miten toimitaan ensi vuonna? Yksi vai kaksi päivää? Missä? Mitä aiheita? Haluatko mukaan suunnittelemaan? (Sami Syrjämäki, julkaisupäällikkö, TSV)