Tervetuloa Tiedeklubeille Manalaan

Uutiset   29.9.2021 9.19   Päivitetty 13.12.2021 15.56

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamilla Tiedeklubeilla keskustellaan tänä syksynä sään ääri-ilmiöistä, lääkeainekemiasta ja kirjallisuuden klassikoista (peruttu). Ravintola Manalassa kuultavat keskustelut äänitetään myös podcasteiksi.

Tiedeklubit järjestetään 13.10., 17.11. ja 15.12. (peruttu) klo 17–18 Manalan kellarissa (Dagmarinkatu 2). Podcast-tallenteet keskusteluista julkaistaan tapahtumia seuraavina päivinä Tiederadiossa SoundCloudissa ja Spotifyssa. Tiedeklubeille on vapaa pääsy.

”Tiedeklubit palaavat tänä syksynä juurilleen”, TSV:n vastaava tapahtumatuottaja Mandi Vermilä kertoo. ”Klubisarja on suunniteltu ravintolaympäristöön, jossa hyvän tiedeohjelman ohella voi nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta. Pandemia-aikana Tiedeklubit pystyttiin toteuttamaan ainoastaan podcasteina”, Vermilä kuvailee.

Hämärästi valaistussa tilassa on värikkäitä sohvia ja puisia sohvapöytiä.
Kuva: Manalan kellari.

Syksyn 2021 Tiedeklubien ohjelmasta vastaavat TSV:n ohella Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomalaisten Kemistien Seura ja Kirjallisuudentutkijain seura. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

Ohjelma

13.10.2021: Kuivuvatko kaivot, tulvivatko kaupungit? Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen vesistöissä

Ilmastonmuutos on jo täällä. Se vaikuttaa sateisiin, tulviin ja pohjavesiin eri puolilla Suomea. Miten ilmastonmuutoksen vaikutuksia ennustetaan? Mitkä ovat niihin liittyvät suurimmat epävarmuudet? Miten ilmastonmuutoksen aiheuttamia haittoja pystytään Suomessa hillitsemään? Toimittaja ja kirjailija Riikka Suominen haastattelee Suomen ympäristökeskuksen johtavaa hydrologia Noora Veijalaista. Lokakuun Tiedeklubin järjestää Suomen ympäristökeskus SYKE.

17.11.2021: Lääkekehitys taistelussa sairauksia vastaan

Miten molekyylistä syntyy uusi lääke? Lääkekehityksen merkitys on korostunut koronapandemian aikana ja se kasvaa myös tulevaisuudessa. Tule kuulemaan lääkekehityksen vaiheista, mahdollisuuksista sekä alan uusimmista puheenaiheista. Tiedetoimittaja Leena Mattila haastattelee Orion Pharman Principal Scientist Olli Törmäkangasta. Marraskuun Tiedeklubin järjestää Suomalaisten Kemistien Seura.

15.12.2021: Aina ajankohtaiset kirjallisuuden klassikot - PERUTTU

Vaikka kirjallisuuden klassikoita on raivattu ajankohtaisemman aineiston tieltä koulujen opetussuunnitelmissa, niiden merkitystä syvällisen ajattelun, itsetuntemuksen ja empatian kehittäjinä on korostettu. Miksi klassikoiden pariin kannattaa palata, ja millaisin näkökulmin nykyinen kirjallisuudentutkimus niitä lähestyy? Kirjallisuuden ikivihreistä keskustelevat klassikkojen talttuja, kirjallisuudentutkija FT Maria Laakso sekä yleisen kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist. Joulukuun Tiedeklubin järjestää Kirjallisuudentutkijain seura.

Tutustu esiintyjien klassikkoaiheisiin kirjoihin!

Maria Laakson Taltuta klassikko (2019) ja Taltuta klassikko goes maailmankirjallisuus (2021) sekä Sanna Nyqvistin Räjähdemiehen perintö: vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta (2019) ovat -30 % tarjouksessa Werner & Jarl -kirjakaupan verkkokaupassa 31.12.2021 asti. Tarjous koodilla TIEDEKLUBI. Sanna Nyqvistin ja Outi Ojan Kirjalliset väärennökset: huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia (2018) on saatavilla 15 euron tarjoushintaan 31.12.2021 asti kustantaja Gaudeamuksen verkkokaupassa.