Syksyn kirjamessuilla on tarjolla runsaasti tiedeohjelmaa

Uutiset   23.9.2021 10.55   Päivitetty 27.9.2021 11.00

Suuria kirja-alan tapahtumia vietetään tänä syksynä Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Tiede- ja tietokirjallisuus ovat vahvasti läsnä kaikilla messuilla.

Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) on mukana tuottamassa mielenkiintoista tiedeohjelmaa kaikille syksyn messuille. Messuilta löydät myös tieteellisten seurojen kirjoja välittävän Tiedekirjan osaston.

Turun Kirjamessut

Suomen vanhimmat kirjamessut järjestetään 1.–3.10.2021 Turun Messukeskuksessa. Messujen toisena ajankohtaisteemana on tiedon murros, minkä vuoksi tiede ja tutkimus näkyvät tavallista enemmän messuohjelmassa.

Tiedon murros ravistelee käsityksiämme tiedon auktoriteeteista ja totuudellisuudesta. Tiedon murros -keskusteluissa pohditaan esimerkiksi tieteen sananvapautta, informaatiotulvaa sekä valeuutisten syntyä ja tunnistamista. Ohjelmakokonaisuuden ovat tuottaneet Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen tietokirjailijat ry, Turun yliopisto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Tutustu 30 vuotta täyttävien Turun Kirjamessujen ohjelmaan osoitteessa www.kirjamessut.fi.

Tiedetori valtaa Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavan

Helsingin Kirjamessut järjestetään 28.–31.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. Tieteellisten seurain valtuuskunnan koordinoima Tiedetori järjestetään messujen Kruununhaka-lavalla torstaina 28.10. ja perjantaina 29.10. klo 10.30–19.30.

Tiedetorin ohjelmassa kuullaan tänä vuonna muun muassa suomalaisen merentutkimuksen historiasta, mustista aukoista ja kauneudesta arkkitehtuurissa. Myös antirasistinen työ Suomessa ja miesvallan murtaminen puhututtavat ajankohtaisessa messuohjelmassa. Helsingin Kirjamessujen koko ohjelma julkaistaan 28.9. osoitteessa kirjamessut.messukeskus.com. Tiedetorin ohjelma löytyy julkistuksen jälkeen myös osoitteesta www.tiedetori.fi.

Lavalla on kolme henkilöä, jotka keskustelevat yleisön edessä.

Tiedetorilla 2019 keskusteltiin muun muassa ulkonäköyhteiskunnasta. Kuva: TSV.

Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirjallisuustapahtuma ja merkittävä kulttuurifoorumi. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin kokonaan verkossa. Verkkotapahtuma ei kuitenkaan voi korvata kohtaamisia ja kirjamessujen tunnelmaa. ”Kirjojen ostaminen ja niistä käydyt keskustelut muiden kirjallisuuden ystävien kanssa ovat asioita, joita olemme kaikki kaivanneet”, kirjoitetaan kirjamessujen tiedotteessa.

Tampereen Kirjafestari

Tampereen Kirjafestareita vietetään Tampere-talossa 4.–5.12.2021. Teemaan sopivia oheistapahtumia järjestetään myös muualla kaupungissa. Ensimmäistä kertaa järjestettävien kirjafestareiden ohjelma tarkentuu alkusyksystä. Lisätietoja löydät osoitteesta www.kirjafestarit.fi.