Suomalaisen tiedepääoman hyväksi – Tieteen edunvälittäjien julkilausuma muistuttaa tiedepääoman merkityksestä

Uutiset   15.2.2021 15.46   Päivitetty 12.3.2021 9.27

Tieteen edunvälittäjät muistuttavat, että monipuoliseen tieteelliseen työhön ja tutkitun tiedon levittämiseen tulee vastedeskin yhteiskunnassa panostaa.

Tieteen edunvälittäjät ovat veikkausvarojen edunsaajia. He esittelivät tiedepoliittisille päättäjille tänään maanantaina 15. helmikuuta järjestetyssä  Suomalaisen tiedepääoman hyväksi -webinaarissa tieteellisten toimijoiden työtä, joka osaltaan takaa tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden Suomessa. Webinaarissa keskusteltiin muun muassa tiedepääoman merkityksestä ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit, Svenska litteratursällskapet, Tiedekeskus Heureka ja Tieteellisten seurain valtuuskunta julkaisivat webinaarin yhteydessä julkilausuman tiedepääoman puolesta.

Tieteen edunvälittäjien mukaan Suomessa toimii monipuolinen tiedetoimijoiden kokonaisuus, joka osaltaan takaa tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden. Kokonaisuuden voimavaroina ovat olleet sitoutuminen tieteen ja avoimen kansalaisyhteiskunnan arvoihin sekä vastikkeettomaan työhön luottamustehtävissä. Tiedetoimijat, kuten tieteelliset seurat, tiedekeskukset ja tiedeinstituutit sekä niitä ylläpitävät tai tukevat säätiöt tekevät niin kotimaassa kuin myös kansainvälisesti työtä tieteen ymmärrettävyyden, uskottavuuden ja luottamuksen puolesta. Toimijat edistävät monin eri tavoin tutkitun tiedon leviämistä ja yleistajuistamista yhteiskunnassa. Edunvälittäjät toivovat, että tieteellistä tietoa levittävien ja kansalaisten tiedepääoman kartuttamista harjoittavien tieteellisten seurojen, tiedekustantajien ja tiedekeskusten sekä tiedeinstituutioiden hyvät toimintaedellytykset taataan myös tulevaisuudessa.

– Jos meillä ei tehdä työtä tieteellisen tiedon levittämisen ja ymmärrettävyyden eteen, luottamus tieteeseen ja tieteenharjoittajiin jää vajaaksi ja vaikuttavuus tyngäksi. Tarvitaan tutkimusta ja tietoa sekä eri näkökulmia, jotka tekevät ihmiselämän sekä erilaiset yhteiskunnat ja kulttuurit ymmärrettäviksi, toteavat tieteen edunvälittäjät julkilausumassaan.

Lue koko julkilausuma suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi täältä.

Suomalaisen tiedepääoman hyväksi! -webinaarissa keskustellaan tieteellisen pääoman merkityksestä ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Webinaarin tallenne on kaikille avoin.