Professori Outi Fingerroos Vuoden tiedekongressivaikuttaja 2018

Uutiset   7.9.2018 14.44   Päivitetty 22.6.2020 10.33

Professori Outi Fingerroos toimii Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella etnologian ja antropologian professorina erityisalanaan etnologia. Palkinnonsaajan valitsi Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) ja 5000 euron arvoisen palkinnon lahjoitti Suomen Messusäätiö. Professori Fingerroos on ollut järjestämässä lukuisia tutkimusalaansa liittyviä seminaareja ja kongresseja, viimeisimpänä International Oral History Association IOHA:n maailmankonferenssin Memory and Narration Jyväskylässä kesäkuussa 2018.

– Tiedekongressit ovat paikka, jossa suomalainen tutkimus esittäytyy laajemmalle yleisölle. Siksi ne pitäisikin huomioida paremmin tutkimuksen kansainvälisyyttä arvioitaessa. Kongressit ovat pitkiä projekteja ja vaativat useamman vuoden valmistelua. Syrjäisemmissä yliopistoissa maantiede aiheuttaa erityisiä haasteita. Onneksi Jyväskylän yliopistossa on ollut aivan loistavia organisointitiimejä, joilla haasteet on saatu selätettyä, kuvailee Fingerroos.

– Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto annetaan henkilölle, joka on vaikuttanut myönteisesti Suomen rooliin kansainvälisessä tieteellisessä toiminnassa sekä toistuvasti hakenut ja tuonut kansainvälisiä järjestökongresseja Suomeen. Palkittava luo tieteenalalleen positiivista imagoa ja on tieteenalansa tulevaisuuden lupaus. Professori Fingerroos täyttää kaikki nämä kriteerit, perustelee Ulla-Maija Forsberg TSV:n hallituksen puheenjohtaja.

Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto jaettiin nyt kuudennen kerran. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan ja tietoliikennetekniikan professori Jari Nurmi (2013), Åbo Akademin uskontotieteilijä ja maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen (2014), Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen (2015), Tampereen yliopiston kansainvälisen historian professori Marjaana Niemi (2016) ja Helsingin yliopiston dosentti Pia Siljander (2017).

Palkinto jaettiin Messukeskuksessa Helsingissä 5.9.2018. Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2019 -palkinnon haku käynnistyy tammikuussa.

Tieteellisten seurain valtuuskuntaan kuuluu neljä tiedeakatemiaa ja 279 tieteenalakohtaista tieteellistä seuraa. Valtuuskunta vastaa tieteellisten kongressien valtionavustuksen jakamisesta (n. 800 000 euroa vuodessa). Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta palkintoja, stipendejä ja apurahoja. Palkinnoista tunnetuimpia ovat Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto, Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto ja Vuoden nuori suunnittelija -palkinto.

Lue PDF icontiedote Outi Fingerroosille myönnetystä palkinnosta (pdf).