PKP Sprint kokoaa Open Journal Systems (OJS) -kehittäjät kesäkuussa Helsinkiin

Uutiset   28.2.2022 14.49   Päivitetty 3.3.2022 11.09

Public Knowledge Project (PKP) -yhteisön kehittäjät ympäri maailman tapaavat 15.–16.6.2022 Helsingissä. Kahden päivän aikana kehitetään Open Journal Systems (OJS) -järjestelmää, jota käyttää yli 20 000 tiedelehteä ympäri maailman. Tapahtumaan toivotaan mukaan järjestelmän koodaamiseen osallistuvia, teknisestä kehittämisestä kiinnostuneita ja OJS-järjestelmän hyvin tuntevia lehtien toimituskuntiin kuuluvia jäseniä.

Open Journal Systems -järjestelmä on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota käyttää yli 20 000 tiedelehteä – muun muassa Tieteellisten seurain valtuuskunnan ylläpitämän Journal.fi-alustan yli 120 tiedelehteä. OJS:n kehitystyöstä vastaa Kanadassa toimiva Public Knowledge Project -yhteisö (PKP), johon kuuluu kehittäjiä ympäri maailmaa.  

PKP on järjestänyt säännöllisesti PKP Sprint -nimellä kulkevia kaksipäiväisiä tapahtumia, joissa Open Journal Systems -järjestelmän koodaamiseen ja käyttöön osallistuvat ihmiset kokoontuvat työskentelemään pienryhmissä erilaisten pienten ohjelmointi- ja suunnitteluprojektien parissa.

Tänä vuonna Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) toimii PKP Sprint -tapahtuman järjestäjänä, ja tapahtuma pidetään Helsingissä 15.–16. kesäkuuta. TSV on tehnyt jo pitkään läheistä yhteistyötä Public Knowledge Project -yhteisön kanssa.

Tapahtumaan toivotaan osallistuvan OJS-järjestelmän erilaisia osaajia

Tapahtuman tavoitteena on koota yhteen osallistujia erityisesti eurooppalaisista avointen lehtien alustoja kehittävistä yhteisöistä. Journal.fi-palvelun kaltaisia kansallisia lehtialustoja on käytössä ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa. Muiden organisaatioiden, kuten yliopistokirjastojen, ylläpitämiä suurempia OJS-alustoja on Euroopassa kymmeniä.

PKP:n puolesta Sprint-tapahtumiin osallistuu aina muutamia järjestelmän pääkehittäjiä, joista monet työskentelevät Euroopassa. Suomessa varsinaisia OJS-kehittäjiä on vähän, mutta tapahtumaan toivotaan mukaan myös OJS-järjestelmän hyvin tuntevia toimituskuntien jäseniä. Erityisesti järjestelmän teknisestä kehittämisestä kiinnostuneiden ja avoimen julkaisemisen standardeista hyvin perillä olevien toimittajien toivotaan osallistuvan tapahtumaan. 

Tietokone, jonka äärellä kaksi henkilöä operoi yhdessä.

Kuva: John Schnobrich / Unsplash.

Tapahtuman painopiste on järjestelmän konkreettisessa kehittämisessä ja koodaamisessa. Työskentely tapahtumassa on käytännönläheistä ja tarkoituksena on sovittaa tapahtuman työryhmien projektit sellaisiksi, että ne ehditään saada myös päätökseen kahden päivän kuluessa. Tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä kerätään tietoja osallistujia kiinnostavista projekteista. Yhteensä tapahtumaan otetaan korkeintaan 50 osallistujaa.

Sprint-tapahtuma ei kuitenkaan ole pelkkää projektityöskentelyä, vaan tapahtuman antina on myös tavata muita kehittäjiä kasvotusten. Tapahtuma onkin oiva mahdollisuus tavata laajemmin muita OJS-alustan kanssa työskenteleviä ja vaikuttaa suoraan järjestelmän kehitystyöhön.

Tapahtuman ilmoittautuminen avataan kevään aikana, mutta nyt on jo hyvä hetki merkitä ajankohta kalenteriin! Tietoa tapahtumasta päivitetään sen omille verkkosivuille (siirryt englanninkielisille sivuille).

Lisätietoa: Antti-Jussi Nygård, suunnittelija (Journal.fi ), antti-jussi.nygard(at)tsv.fi