Perjantaina vietetään Euroopan laajuista Tutkijoiden yötä!

Uutiset   26.9.2017 14.02   Päivitetty 2.10.2017 10.30

Tieteellisten seurain valtuuskunta on mukana järjestämässä Euroopan laajuista tiedetapahtumaa Tutkijoiden yötä. Tulevana perjantaina, 29.9.2017, järjestettävä tapahtuma levittäytyy Suomessa jopa neljälletoista paikkakunnalle. Luvassa on muun muassa luentoja, viihteellisiä tiede-esityksiä ja työpajoja kaikilta tieteen aloilta. Mukaan odotetaan yli 20 000 tieteennälkäistä osallistujaa ja satoja eri alojen tutkijoita. Ohjelma on kaikille avoin ja ilmainen.

Tutkijoiden yö -tapahtumia on järjestetty vuodesta 2005 lähtien syyskuun viimeisenä perjantaina sadoissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa. Tapahtuman tarkoitus on tehdä tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle sekä esittää tutkijanura houkuttelevana vaihtoehtona.


Kuva: Juha Sarkkinen, Tutkijoiden yö Oulussa 2016

“Tieteellinen tutkimus nauttii vahvaa luottamusta kansan keskuudessa, mutta sen tärkeys ja luomat sovellukset heijastuvat käytännön elämään viiveellä. Siksi tutkimuksen vaikutus voidaan kokea kankeaksi median muokatessa maailmankuvaa yhä nopeammin. Tutkijoiden yön tavoitteena on korostaa asiantuntijoiden ja perustutkimuksen merkitystä”, tapahtuman koordinaattori, akatemiatutkija Janne Pakarinen kertoo.

Tieteeseen tutustutaan työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Tiede tulee myös paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään. Esimerkiksi Turussa tutkijat keskustelevat tuomiokirkossa, Kuopiossa tutkijat hyppäävät paikallisbussiin ja Helsingissä järjestetään tiededisco.

Illan aikana kuullaan esimerkiksi, mihin Pokémonien sukupuu perustuu, kuinka havupuusta voidaan tulevaisuudessa valmistaa antibiootteja ja miten tiedettä ja taidetta yhdistetään tutkimuksessa. Tutkijoiden yöllä on tänä vuonna kaksi teemaa. Viime vuodesta tutun Muutos-teeman rinnalla näkyy itsenäisen Suomen satavuotinen historia. “Suomi on useilla mittareilla tarkasteltuna yksi maailman kärkimaita. Haluamme näyttää, millainen rooli tutkimuksella on ollut itsenäisen Suomen 100-vuotiseen kehityskaareen ja miten tutkimus vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen”, Pakarinen sanoo.


Kuva: Linda Tammisto, Tutkijoiden yö Tiedekulmassa 2016

Viime vuonna Tutkijoiden yö järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa nykyisessä laajuudessaan. Tapahtumaan osallistui yli 15 000 kävijää ja 700 tutkijaa ympäri Suomen! Koko Euroopassa tapahtuma keräsi huikeat miljoona kävijää.

Tänä vuonna Tutkijoiden yön ohjelmaan voi osallistua Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Sodankylässä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Monipuolisesta ohjelmasta vastaa yli kymmenen suomalaista yliopistoa, tiedekeskus Heureka, Tieteellisten seurain valtuuskunta sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tutkijoiden yö -tapahtumia tukee Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman Marie Skłodowska-Curie -toimet.