Mitä odotat Tieteen päiviltä 2021 Maria Lähteenmäki?
Tieteen päiviä vietetään 13.–17.1.2021 poikkeuksellisesti verkossa. Viisipäiväisen tiedetapahtuman teemana on Hyvä ja paha tieto. Tieteen päivien 2021 ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja, professori Maria Lähteenmäki Itä-Suomen yliopistosta kertoo, miten valittuun teemaan päädyttiin ja mitä hän itse odottaa eniten Tieteen päiviltä. Tieteen päivien koko ohjelmaan voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla.
Miksi Tieteen päiville 2021 kannattaa osallistua?
Tieteen päiville on hyödyllistä osallistua aina kun ne järjestetään, sillä osallistuja saa viiden päivän aikana poikkeuksellisen kattavan katsauksen tutkittuun, testattuun ja dokumentoituun tietoon. Tieteen päivillä tutkittua tietoa lähestytään kunakin vuonna erityisen teeman kautta. Teeman ansiosta puhujat pääsevät syventymään tieteenalansa kiinnostaviin kysymyksiin rajatun viitekehyksen sisällä laajojen yleiskatsausten sijaan.
Viime vuosina mututieto, mielipiteet, valetieto ja tutkitun tiedon harhaanjohtava käyttö ovat päässeet leviämään verkossa siinä määrin, että ne hämärtävät käsitystämme tiedosta ja totuudesta. Tästä syystä Tieteen päivien kaltaiset tilaisuudet ovat tärkeämpiä kuin koskaan aiemmin. Vaikka Tieteen päivien 2021 siirtäminen verkkoon johtui koronapandemiasta, käännämme tilanteen eduksemme tavoittelemalla aiempaa laajempaa yleisöä verkossa. Toivotankin kaikki tervetulleiksi Tieteen päiville 2021.
Miltä tiede näyttää Tieteen päivillä?
Tieteen päivien ohjelma on monipuolinen, korkeatasoinen ja yhteiskunnallisesti kantaaottava. Olemme koonneet mahdollisimman monitieteisen ohjelman, jonka aiheita kohtaan suuri yleisö on osoittanut kiinnostusta. Ohjelmaa on rakennettu dialogissa eri yhteisöjen kanssa, eikä se perustu ainoastaan tutkijoiden omiin kiinnostuksen kohteisiin. Voisi sanoa, että olemme vastanneet yhteiskunnalliseen huutoon, avanneet ikkunat ja ovet yhteiskunnalle.
Hyvä ja paha tieto valikoitui Tieteen päivien 2021 teemaksi, sillä se linkittyy sekä tutkitun tiedon luonteeseen ja merkitykseen että tutkijoiden yhteiskunnalliseen vastuuseen. Teeman yhdistämät aiheet koettiin ohjelmatoimikunnassa ajankohtaisiksi. Alateemoiksi ohjelmatoimikunta hahmotteli vaietun ja vaikean tiedon, tutkitun tiedon mediassa ja päätöksenteossa sekä tiedon tulevaisuudesta. Tieteen päivien ohjelma käsittelee teemaa monipuolisesti. Kehotan tutustumaan myös Tieteen päivien 2021 ohjelmasta koottuun kirjaan Hyvä ja paha tieto (Gaudeamus 2021).
Mitä ohjelmakokonaisuuksia odotat itse erityisesti?
Tieteen päivien perinteistä sessio- ja paneeliohjelmaa täydentävät tänä vuonna podcastit ja videot. Aion itse kuunnella keskiviikkona 13.1. julkaistavan podcastin Tutkittu tieto päätöksenteossa sekä katsella sunnuntaina 17.1. julkaistavan Heikki Ojan haastatteluvideon Eksoplaneetoista.
Suorana lähetyksenä lähetettävistä luennoista ja keskusteluista odotan erityisesti keskiviikkona 13.1. pidettäviä Tutkimustiedon ja ideologian rajoilla-paneelia ja Etnisestä suomalaisuudesta käytyä debattia käsittelevää historialuentoa. Torstaiksi 14.1. olen merkinnyt muistiin Kapitalismi ja politiikka-luennon ja Kokemustietoa käsittelevän paneelin. Perjantaille 15.1. olen merkinnyt Oikeudellista tietoa koskevan luennon. Lauantain 16.1. esityksistä minua kiinnostavat eniten päivän paini Kenen palveluksessa tekniikka on sekä Taistelu totuudesta-paneeli. Sunnuntaina 17.1. seuraan vielä Historia on vaarallinen oppiaine -luennon ja Valistuksen perintö-väittelyn.