Millennium-palkinto Tuomo Suntolalle

Uutiset   23.5.2018 13.57   Päivitetty 23.5.2018 13.58

Vuoden 2018 Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty fyysikko Tuomo Suntolalle. TSV onnittelee Luonnonfilosofian seurassa aktiivisesti toimivaa Suntolaa.

Suntolan palkittu atomikerroskasvatusteknologia (Atomic Layer Deposition, ALD) on maailmanlaajuisessa käytössä oleva nanoteknologinen menetelmä. ALD-teknologialla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja esimerkiksi mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin. Menetelmällä voidaan pinnoittaa monimutkaisia kolmiulotteisia rakenteita tarkasti atomikerros kerrallaan.

Suntola kehitti ALD-teknologian ja ohutkalvojen valmistuslaitteiston 1970-luvulla ja sai niille kansainvälisen patenttisuojan. ”Kun puolijohdeteknologiassa ymmärrettiin ALD-teknologian merkitys 2000-luvun alussa, sen käyttö räjähti valtavaan kasvuun”, Suntola toteaa. Palkitulla innovaatiolla on vankka asema it-alalla ja merkittävä tulevaisuus lukuisilla muilla aloilla, mm. lääketieteellisissä instrumenteissa ja implanttien pinnoilla. Suntola oli mukana kirjassa Suomalaisia tieteen huipulla. 100 tieteen ja teknologian saavutusta (Gaudeamus 2014).