Lue ja allekirjoita Tieteellisen viestinnän monikielisyyden Helsinki-aloite!

Uutiset   3.4.2019 9.54   Päivitetty 24.6.2020 13.19

Tutkimus on kansainvälistä. Niin pitääkin olla! Monikielisyys pitää paikallisesti tärkeän tutkimuksen elossa. Suojellaan sitä! Tutkimustulosten levittäminen omalla kielellä luo vaikuttavuutta. Käytetään omaa kieltä! On tärkeää vuorovaikuttaa yhteiskunnan kanssa ja jakaa tietoa tiedeyhteisön ulkopuolelle. Tuetaan sitä! Tieteellisen viestinnän infrastruktuurit kansallisella kielellä ovat hauraita. Huolehditaan niistä!

Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK), Suomen tiedekustantajien liitto, Universities Norway (UHR) ja COST-toimi "European Network for Research Evaluation in the Social Sciences and the Humanities" (ENRESSH) ovat tänään julkaisseet Tieteellisen viestinnän monikielisyyden Helsinki-aloitteen.

Tieteellisen viestinnän monikielisyyden Helsinki-aloitteen allekirjoittajat kannattavat, että päätöksentekijät, yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset, tutkimusrahoittajat, kirjastot ja tutkijat noudattavat seuraavia suosituksia:

1. Tue tutkimustulosten levittämistä, jotta yhteiskunta hyötyy niistä täysipainoisesti

  • Varmista, että tutkijan ansioihin luetaan tutkimustulosten levittäminen tutkimusyhteisöä laajemmalle yleisölle ja vuorovaikutus perinteiden, kulttuurin ja yhteiskunnan kanssa.
  • Varmista, että yhtäläinen pääsy tutkimustietoon on tarjolla useilla kielillä.

2. Huolehdi kansallisista infrastruktuureista, jotka mahdollistavat paikallisesti tärkeän tutkimuksen julkaisemisen

  • Varmista, että voittoa tavoittelemattomat tiedelehdet ja tieteelliset kustantajat saavat tarpeeksi resursseja ja tukea, jotta laadun varmentamisessa ja tutkimusintegriteetissä voidaan pitää yllä korkeita standardeja.
  • Varmista, että kansalliset tiedelehdet ja tieteelliset kustantajat voivat siirtyä hallitusti ja turvallisesti avoimeen julkaisemiseen.

3. Edistä kielten moninaisuutta tutkimuksen arvioinnissa, arvostamisessa ja rahoittamisessa

  • Varmista, että asiantuntija-arvioinnissa arvostetaan laadukasta tutkimusta, olipa julkaisukieli tai -kanava mikä tahansa.
  • Varmista, että metriikkaan perustuvissa arviointijärjestelmissä huomioidaan riittävällä tavalla kaikilla kielillä julkaistut artikkelit ja monografiat.

Voit myös osallistua "Kaikilla kielillä"-kampanjaan, jonka tavoite on herättää päätöksentekijät, yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset, tutkimusrahoittajat, kirjastot ja tutkijat edistämään monikielisyyttä tieteellisessä viestinnässä. Jaa Twitterissä tai Facebookissa oman tai kollegoiden kannanotto tai video monikielisen tieteellisen viestinnän puolesta, tietenkin #KaikillaKielillä #InAllLanguages.