Kuukausittaiset tiedeklubit tarjoavat tiedeohjelmaa parhaaseen after work -aikaan

Uutiset   5.3.2019 14.23   Päivitetty 24.6.2020 13.36

Maaliskuussa Finlandia-talon Café Verandassa alkaa uusi tiedeklubien sarja. Tunnin mittaiset klubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa 21.3., 25.4. ja 23.5. parhaaseen after work -aikaan klo 17.00-18.00. Jälkikäteen tilaisuudet ovat kuultavissa Tiedettä kaupungissa SoundCloud-tilillä.

Kevään 2019 tiedeklubeilla puhuttavat kenttätutkimus vieraassa kulttuurissa, eriarvoisuuden biologia mangustien näkökulmasta sekä vaalit. Ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tiedeklubeille on vapaa pääsy!

Ohjelma

to 21.3.2019 klo 17.00-18.00: Miten maailma muuttaa tutkijaa?

Millaista on tehdä tutkimusta itselle vieraassa kulttuurissa? Mistä idea lähteä sai alkunsa ja miten työskentely uudessa ympäristössä muovasi omaa maailmankuvaa ja elämänasennetta? Tiedetoimittaja Mari Heikkilä haastattelee kahta kiinnostavaa tutkijaa heidän kokemuksistaan kenttätyöstä. Suoekosysteemeihin erikoistunut tutkijatohtori Maija Lampela Helsingin yliopistosta on tutkinut trooppisten soiden ekologiaa Indonesiassa. Hän on tehnyt tutkimusta muun muassa tuhottujen suosademetsien ennallistamisesta. Helsingin yliopiston emeritus professori René Gothóni on luostari- ja pyhiinvaellustutkimukseen sekä filosofiseen hermeneutiikkaan erikoistunut uskontotieteilijä, joka tuli tunnetuksi ensimmäisenä suomalaisena, joka väitteli buddhalaisuudesta Sri Lankassa. Sen jälkeen hän on tutkinut pyhän Athosvuoren luostariperinnettä ja pyhiinvaellusta. Maaliskuun tiedeklubin järjestää Tieteellisten seurain valtuuskunta.

to 25.4.2019 klo 17.00-18.00: Eriarvoisuuden biologiaa – miksi jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset?

Dosentti Emma Vitikainen kertoo kasautuvien erojen biologiasta perustuen hänen omiin kenttätutkimuksiinsa mangustien parissa. Millaisia linjoja eläinbiologiasta voi vetää ihmisten biologiaan? Vitikainen työskentelee ekologian ja evoluutiobiologian alalla Helsingin yliopistossa. Huhtikuun tiedeklubin järjestää Suomen Tiedetoimittajain Liitto.

Heti huhtikuun tiedeklubin jälkeen lavalle nousee Trio Inea, kun vuorossa on Pop & Jazz afterit: https://www.facebook.com/events/639115996541979/

to 23.5.2019 klo 17.00-18.00: Vaalit, tutkijat ja vuorovaikutuksen sietämätön keveys

Miltä vaalikevät 2019 näytti? Esiintyikö tutkijoiden ja päättäjien välisessä keskustelussa tiettyjä herkkyyksiä? Miten toimia niin että päätöstentekijöiden käytössä on paras mahdollinen luotettava tietopohja? Keskustelemassa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, yliopistonlehtori, dosentti Emilia Palonen (Helsingin yliopisto) ja akatemiasihteeri Jaakko Kuosmanen (Suomalainen Tiedeakatemia). Keskustelua moderoi Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.Toukokuun tiedeklubin järjestää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Lisätietoja voi lukea Facebookin tapahtumasta.