Kuukauden jäsenseurana Suomen Sukututkimusseura
TSV:n helmikuun jäsenseura on vuonna 2017 täyttävä 100-vuotias Suomen Sukututkimusseura. Kaikille avoimen kansalaisjärjestön tavoitteena on jo vuodesta 1917 lähtien ollut laadukkaan sukututkimuksen edistäminen.
Seura pyrkii yhdistämään sukututkijoita, turvaamaan sukututkimuksen toimintaedellytykset Suomessa ja kehittämään sukututkijoiden tieto-taitoa. Suomen Sukututkimusseura järjestää seminaareja ja koulutustilaisuuksia, tuottaa tietokantapalveluja sekä tekee yhteistyötä alan muiden toimijoiden kanssa.
Seuran julkaisee ja ylläpitää Pohjoismaiden suurinta erikoiskirjastoa
Seura julkaisee säännöllisesti neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Aikakauskirja Genosta sekä muutamia muita julkaisusarjoja. Sukututkimusseuran avoin kirjasto toimii Helsingin Kruununhaassa. Kokoelman laajuus on tällä hetkellä yli 40.000 nidettä eli noin 710 hyllymetriä. Kirjasto on Pohjoismaiden suurin suku- ja henkilöhistorian erikoiskirjasto.
Suomen Sukututkimusseuran yleisölle avoin kirjasto sijaitsee Helsingin Kruununhaassa osoitteessa Liisankatu 16 A. Seuran hallitus ja erilaiset työryhmät kokoontuvat usein kirjaston lukusalissa.
Seura järjestää ohjelmaa 100-vuotisjuhlavuotenansa
Suomen Sukututkimusseura täyttää sata vuotta samaan aikaa itsenäisen Suomen kanssa. Juhlavuoden teema ”Jokaisella on tarina” näkyy Seuran ohjelmatarjonnassa ympäri Suomea. Luvassa on muun muassa tapahtumia, seminaareja, juhlakirja ja Omat juuret -verkkopalvelun julkistaminen.
Juhlavuoden päätapahtuma on Suku 2017 - Koko Suomen sukujuhla, jota vietetään maanantaista sunnuntaihin 13.–19.3.2017. Viikon aikana Seura järjestää runsaasti ohjelmaa pääkaupunkiseudulla, minkä lisäksi paikallisilla sukututkimusyhdistyksillä on omaa ohjelmaansa. Viikko huipentuu sukututkimuspäiviin viikonloppuna 18.–19.3.2017 Espoossa Otaniemessä.
Syyskuussa järjestetään Seuran 100-vuotisjuhlaseminaari yhteistyössä Jalmari Finnen Säätiön kanssa. Juhlaseminaarin teema on Naiset sukututkimuksessa. Siinä tarkastellaan yhtäältä naisia sukututkijoina, toisaalta sitä, kuinka naiset on sukuhistoriassa huomioitu. Juhlaseminaari ohjelma julkaistaan keväällä 2017.
Maamme tärkein sukututkimuksen koulutustapahtuma on pitkään ollut Suomen Sukututkimusseuran järjestämä Valtakunnalliset Sukututkimuspäivät. 40. sukututkimuspäivät ovat Seuran juhlavuoden kunniaksi nimeltään ”Suku 2017 - koko Suomen sukujuhla” ja niitä vietetään viikon ajan 13.-19.3.2017.
Miten alat tehdä sukututkimusta?
Jos oma sukututkimus kiinnostaa, parhaiten alkuun pääsee käymällä sukututkimuksen peruskurssin, joita on tarjolla monissa kansalais- ja työväenopistoissa. Hyvään alkuun pääsee myös sukututkimuksen perusoppaaseen perehtymällä. Uuden sukututkijan kannattaa myös liittyä paikalliseen sukututkimusyhdistykseen, jossa on helppoa kysyä opastusta ja neuvoja kokeneemmilta sukututkijoilta.
Julkaisutoiminnalla on aina ollut keskeinen asema Suomen Sukututkimusseuran toiminnassa. Jo vuodesta 1917 lähtien ilmestynyt Suomen Sukututkimusseuran Vuosikirja (JUFO 1) ilmestyy tätä nykyä TSV:n OJS-julkaisujärjestelmässä. Sen sijaan vuonna 1930 perustettua Aikakauskirja Genoksen vuosikerta julkaistaan neljänä paperilehtenä.