Kuukauden jäsenseurana Suomen Egyptologinen Seura

Uutiset   27.2.2019 10.27   Päivitetty 2.11.2021 14.40

Suomen Egyptologisen Seuran tehtävänä on edistää muinaisen Egyptin tuntemusta ja tutkimusta Suomessa. Seuran alkuajoista lähtien toimintaan ovat kuuluneet kaikelle yleisölle avoimet esitelmät, joissa alan asiantuntijat ovat kertoneet muinaisesta Egyptistä kansantajuisesti ja toivottavasti myös viihdyttävästi. Vuodesta 2017 lähtien seura alkoi myös videoida esitelmiä, jotta muutkin kuin pääkaupunkiseudulla asuvat jäsenet voivat päästä nauttimaan seuran esitelmistä.

Vuonna 1969 silloinen humanististen tieteiden kandidaatti, tuleva Upsalan yliopiston egyptologian professori Rostislav Holthoer oli matkalla Egyptissä ystäviensä kanssa. Matkan aikana Rosti, kuten häntä kutsuttiin, pohti ystävineen, että Suomeenkin pitäisi perustaa oma egyptologinen seura. Tuumasta toimeen, Kheopsin pyramidin juurella ystävykset päättivät tehdä asialle jotain, ja niin Suomen Egyptologinen Seura ry. - Egyptologiska Sällskapet i Finland rf. syntyi. Vietämme siis tänä vuonna 2019 seuran 50. toimintavuotta!

Seuran perustajajäsenet Kheopsin pyramidin vieressä vuonna 1969.
Seuran perustajajäsenet Kheopsin pyramidin vieressä vuonna 1969.

Seuran toiminta

Seura julkaisee myös kaksi kertaa vuodessa Kirjuri-nimistä jäsenlehteä, joka postitetaan kaikille jäsenille kotiin. Lehteä voi ostaa myös irtonumeroina. Kirjuri-jäsenlehdessä julkaistaan alan ammattilaisten kirjoittamia artikkeleita muinaisesta Egyptistä. Viime vuosina lehdessä on kirjoitettu esimerkiksi Kheopsin pyramidista tehdyistä onkalolöydöistä, egyptologisista konferensseista sekä kaivauksista, mutta myös muinaisten egyptiläisten lemmikkieläimistä sekä lautapeleistä sääntöineen. Tämän lisäksi seura järjestää matkoja Egyptin nähtävyyksille ja museokokoelmille, järjestää näyttelyitä sekä tukee egyptologian opetusta ja tutkimusta ostamalla ja ylläpitämällä esimerkiksi omaa kirjakokoelmaa, jota säilytetään Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa.

Seuran Kirjuri-jäsenlehteä julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Seura järjestää kerran kuukaudessa yleisöluentoja. Tähän kirjaan merkitty kevään 2017 yleisöluennot.
Seura järjestää kerran kuukaudessa yleisöluentoja, joissa myydään seuran tuotteita.
 

Suomen Egyptologinen Seura täyttää tänä vuonna 50 vuotta, minkä johdosta seura julkaisee syntymäpäivänään eli 6.5.2019 historiikin. Kirjassa on seuran historian lisäksi myös artikkeleita seuran omasta esinekokoelmasta, johon kuuluu muun muassa muinaisegyptiläinen ba -patsas tuhansien vuosien takaa. Juhlavuoden kunniaksi seura on alkanut julkaista lyhytvideosarjaa nimeltä SES:n lyhyet , jossa kerrotaan aina jostain muinaiseen Egyptiin liittyvästä aiheesta.

Juhlavuodelle on suunnitteilla myös muuta erityistä ohjelmaa. Kannattaa siis liittyä seuran jäseneksi ja seurata verkkosivuja tai  Facebook-sivua. Seuran videoita voi katsoa YouTubessa. Vaikka Suomen Egyptologinen Seura on tieteellinen seura ja toimimme puhtaasti akateemisen ja tutkitun tiedon pohjalta, toimintamme ei ole jäykkää eikä kuivakkaa. Olitpa siis vakavampi alan harrastaja tai valkokankaan kävelevien muumioiden ihailija, olet mitä sydämellisimmin tervetullut seuramme toimintaan mukaan!