Kuukauden jäsenseurana on Luonnonsuojeluliitto, luonnonystävien yhteinen ääni

Uutiset   1.6.2018 10.52   Päivitetty 2.11.2021 14.35

Suomen luonnonsuojeluliitolla on tänä vuonna aihetta juhlaan. Jo vuonna 1938 perustettu Suomen perinteikkäin ja vahvin ympäristöjärjestö täyttää 80 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan elokuussa Turun Ruissalossa.

Ikä ei ole hidastanut norppalogostaan tunnetun järjestön menoa, vaan noin 30 000 jäsenestä sekä lukuisista asiantuntijoista ja vapaaehtoisista koostuva “norppajengi” on pysynyt aktiivisesti Suomen ympäristöpoliittisen keskustelun ja päätöksenteon ytimessä.

Pitkäjänteistä työtä luonnon äänenä ja puolustajana

Luonnonsuojeluliitto on tunnettu pitkäjänteisestä työstään luonnon äänenä ja puolustajana paitsi valtakunnallisella myös paikallisella tasolla. Helsingin keskustoimiston asiantuntijat ovat vuosittain mukana lukuisissa lainsäädäntöprosesseissa, antavat lausuntoja virkamiehille ja välittävät päätöksentekijöille tuoretta tietoa luonnon tilasta ja päätösten vaikutuksista. Toukokuussa 2018 Luonnonsuojeluliitto laati ja käynnisti yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa kansalaisaloitekampanjan avohakkuiden kieltämiseksi valtion metsissä. Kansalaisaloite on osunut luonnonystävien sydämiin. Nimienkeruun ensimmäisenä päivänä aloitteen kävi allekirjoittamassa lähes 10 000 suomalaista metsien ystävää.

 

Kuvassa ihmiset marssivat luonnon ja retkeilyn puolesta.

Kansainvälinen ja kansallinen toiminta

Norppalogo näkyy ja kuuluu myös kansainvälisesti. Liitto edistää metsiensuojelua kehitysyhteistyöhankkeella Madagaskarilla, tapaa EU-päättäjiä Brysselissä sekä edistää Suomen ja Venäjän yhteistyötä maiden rajaseudun luonnonsuojelussa. Liitto on myös ollut perustajajäsen ja isäntäorganisaatio kansainvälisesti palkitulle ja ympäri maailman toimivalle EKOenergia-sertifikaatille.

Liiton viisitoista piiriä ja sadat yhdistykset Hangosta Inariin osallistuvat paikallisten ympäristökysymysten ratkomiseen, välillä pehmeämmin esimerkiksi viemällä suomalaisia erilaisille luontoretkille tutustumaan omaan lähiympäristöönsä ja välillä tiukemmin tekemällä valituksia huonoista ympäristöluvista kansalaisten puolesta.

Liiton toiminta perustuu avoimuuteen ja demokraattiseen kansalaistoimintaan. Kuka tahansa voi liittyä mukaan toimintaan ja osallistua omalla tavallaan esimerkiksi lähtemällä mukaan yhdistystoimintaan, järjestämällä retkiä, vaikuttamalla lähiympäristöään koskevaan päätöksentekoon liiton avulla tai vain tukemalla järjestön toimintaa. Jokainen jäsen saa vaikuttaa myös itse liiton tulevaisuuden suuntiin esimerkiksi hakeutumalla liittovaltuuston tai liittohallituksen jäseneksi.

Lapset paistavat evästä ulkonuotion ympärillä.

Monipuolinen julkaisutoiminta

Käytännön työn ohella Suomen luonnonsuojeluliitto tuottaa runsaasti luontoaiheista tietoa vuosittain. Liitto julkaisee vapaasti saatavilla olevia eri aiheiden raportteja, politiikkasuosituksia ja oppaita. Liitto tuottaa myös erilaisia ympäristökasvatukseen ja luontosuhteen vahvistamiseen liittyviä julkaisuja. Liiton oma, laajalevikkinen ja useasti palkittu Luonnonsuojelija-jäsenlehti kertoo mielenkiintoisia taustoja, vinkkejä ja henkilötarinoita luontoaiheista neljä kertaa vuodessa. Lisäksi Liitto on koti Suomen Luonnonsuojelun Säätiölle, joka jakaa vuosittain noin 60 000 euroa ympäristöaiheiseen tutkimus- julkaisu ja kulttuuritoimintaan.

Ihmiset ovat retkellä metsässä.