Kuukauden jäsenseura on Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Ursa juhlii tänä vuonna satavuotisiaan. Tieteeseen pohjautuvaa tietoa maailmankaikkeudesta ymmärrettävässä ja ajantasaisessa muodossa tarjoileva yhdistys toimii niin jäsentensä kuin suuren yleisön parissa. Tähtäimessä on myös tähtitieteen ja sen lähialojen harrastamisen edistäminen sekä alan kouluopetus ja aikuiskasvatus.
Tähtien tarkkailu on suomalaisille mieleen: valtakunnallisesti toimivan Ursan lisäksi Suomessa on noin 40 pienempää paikallista, itsenäistä tähtiyhdistystä. Väkilukuun suhteutettuna tähtiharrastajia onkin maassamme valtavasti. Tilanne ei ole muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan, sillä Ursankin jäsenmäärä on yhä kasvamaan päin, ja ursalaisia on jo 19 000. Ursan toimintaa pyörittää noin 10 vakituista työntekijää sekä iso liuta vapaaehtoisia.
Auringonpimennystä seurattiin Kaivopuiston tähtitornilla 20.3.2015. Kuva Ursa.
Kustannustoimintaa, tiedevalistusta ja tähtiharrastusta
Ursa on kasvanut ja muovautunut vuosikymmenien varrella, mutta kustannustoiminta on kulkenut jatkuvasti osana yhdistyksen toimintaa. Siinä missä alkuvuosina Ursan julkaisut olivat muiden kustantamia tähtitaivaan ja -harrastuksen oppaita, on Ursa ollut 1970-luvulta lähtien oma itsenäinen kustantamonsa, joka julkaisee niin oppikirjoja ja kotimaisten tietokirjailijoiden teoksia tähtitieteestä ja lähialoilta kuin ulkomaisia käännöskirjoja.
Yksi Ursan tunnetuimmista julkaisuista on jäsenlehti Tähdet ja avaruus, joka on levikiltään Euroopan huippuluokkaa verrattuna muihin yleistajuisiin tähtitiedelehtiin. Näyttävissä värikuvissa kylpevää lehteä pidetään usein tieteellisenä aikakauslehtenä muiden joukossa, ja moni yllättyykin kuullessaan sen olevan Ursan jäsenlehti.
Julkaisutoimintansa lisäksi Ursa uurastaa tiedevalistuksen kentällä ja järjestää kaikille avoimia esitelmiä ja kursseja, järjestää tähti- ja aurinkonäytöksiä tähtitornillaan Kaivopuistossa (ainakin pandemiatilanteen salliessa) sekä podcasteja. Moni kohtaa Ursan jo koulussa planetaarion vieraillessa siellä. Ursa on myös suosittu viestijä sosiaalisessa mediassa. Pandemia-aika on siivittänyt toiminnan siirtymistä osin verkkoon, jossa se on yhä useamman tavoitettavissa.
Tiedeviestinnän lisäksi osana Ursan toimintaan kuuluu luonnollisesti tähtiharrastus. Ursa kokoaa siipiensä suojaan kotimaisia tähtiharrastajia niin erilaisiin harrastusryhmiin kuin havaintopalvelu Taivaanvahtiin. Harrastajat kokoontuvat tapaamaan toisiaan Cygnus-kesätapahtumassa sekä erilaisissa harrastustapahtumissa Tähtikallion havaintokeskuksessa Orimattilassa. Myös lapsille ja nuorille löytyy toimintaa Ursasta.
Ursan liikuteltava planetaario kiertää kouluja. Näytöksissä havainnollistetaan tähtitaivaan liikkeitä. Kuva Ursa / Riku Nikkilä.
Juhlavuoden antimia
Pandemian jyllätessä oli myös juhlavuoden ohjelma sovitettava mahdollisimman terveysturvalliseksi. Ursa käynnistikin vuoden 2021 alussa Bongaa 100 -havaintohaasteen, joka on juhlavuoden päähanke. Siinä kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota ympäristön luonnonilmiöihin. Moni niistä liittyy tähtitaivaaseen, mutta kaikki niistä kertovat jotain paikastamme maailmankaikkeudessa. Oletko itse kiinnittänyt huomiota auringonlaskun aikaan taivaalla näkyvään maapallon varjoon?
Syksyllä Ursa tekee kolme suoraa lähetyskokonaisuutta Tähtikallion havaintokeskuksesta, Helsingin kirjamessuilta sekä Helsingin observatoriolta. Lähetyksissä kuullaan tähtiharrastajia, taiteilijoita, kirjailijoita ja tutkijoita, joilla on kaikilla oma uniikki otteensa tähtitaivaaseen ja maailmankaikkeuteen. Miten monta erilaista tapaa on katsoa taivaalle? Millaisia suuria kysymyksiä ala käsittelee, ja mistä niihin haetaan vastauksia?
Syksyllä Ursalta ilmestyy luonnollisesti myös yhdistyksen historiasta kertova kirja, ja historiaan voi tutustua myös Ursan vuosisata – Tähtitieteen vuosisata -näyttelyssä Helsingin observatoriolla.
Ursan kustantamia kirjoja löytyy paitsi myymälästämme, myös kirjamessuilta. Kuva: Ursa.
Toiminnan mukautuminen pandemiaan on aiheuttanut päänvaivaa myös Ursassa, mutta vaikeudet on saatu monin paikoin käännettyä voitoksi. Ursa on onnistunut pitämään vuosien varrella kiinni visiostaan, mutta samalla se on uudistunut vastaamaan nykypäivän odotuksia ja tarpeita.
Ursa ei ole tähtitieteilijöiden ammattiseura vaan se sopii kaikille, ja jäseneksi voi liittyä, vaikka ei omistaisi tutkintoa tai omaa avaruusalusta! Tutustu tarkemmin Ursan toimintaan sen verkkosivuilla. Voit myös seurata Ursaa sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja YouTubessa.