Månadens medlemssamfund är Astronomiska föreningen Ursa
I år firar Ursa sitt hundraårsjubileum. Föreningen som erbjuder vetenskapsbaserad information om universum i förståelig och aktuell form, fungerar tillsammans med sina medlemmar och den breda allmänheten. I sikte är även främjande av astronomi och dess närområden som hobby, samt ämnesundervisning i skolor och vuxenutbildning.
Stjärnskådning tilltalar finländare: utöver den nationellt fungerande Ursa så finns det kring 40 lokala självständiga mindre astronomiska föreningar. I relation till folkmängden finns det massvis med amatörastronomer i landet. Läget har åtminstone inte ändrats till det sämre, utan Ursas medlemsantal växer fortfarande och det finns redan 19 000 ursaider. Ursa hålls igång av ca tio fast anställda och många frivilliga.
Solförmörkelsen iakttogs vid Brunnsparkens observatorium 20.3.2015. Bild: Ursa.
Förlagsverksamhet, amatörastronomi och språkrör för vetenskap
Ursa har växt och utformats under årtionden, men förlagsverksamheten har alltid varit en del av föreningen. Ursas publikationer under de första åren var guider till natthimlen och amatörastronomi och de kom ut på andra förlag. Sedan 1970-talet har Ursa varit ett självständigt bokförlag, som publicerar läroböcker, inhemska faktalitterära verk om astronomi och närliggande branscher samt översatta böcker.
En av Ursas mest kända publikationer är medlemstidningen Tähdet ja avaruus, vars upplaga är i toppklass jämfört med andra europeiska populärvetenskapliga tidskrifter om astronomi. Många tror att tidningen med sina ståtliga färgbilder är bara en bland andra vetenskapliga tidskrifter och blir överraskade av att höra att det är Ursas medlemstidning.
Utöver förlagsverksamheten förespråkar Ursa för vetenskap och ordnar allmänna presentationer och kurser samt stjärn- och solvisningar på sitt observatorietorn i Brunnsparken (då när pandemisituationen tillåter) och även podcaster. Många stöter på Ursa redan i skolan i samband med Ursas planetarievisit. Ursa är också en populär uttalare i sociala medier. Pandemitiden har drivit en övergång av verksamheten delvis till nätet, där den är tillgänglig för en ännu större publik.
Till en del av Ursas verksamhet hör utöver vetenskapskommunikation naturligtvis amatörastronomi. Under sina vingars skugga samlar Ursa inhemska amatörastronomer såväl till olika hobbyklubbar som till observationstjänsten Taivaanvahti. Amatörastronomerna träffar varandra under sommarevenemanget Cygnus och under andra evenemang som ordnas i Tähtikallios observationscentrum i Orimattila. Det finns också program för barn och unga i Ursa.
Ursas flyttbara planetarium reser bland skolor. I visningarna åskådliggörs stjärnhimlens rörelse. Bild: Ursa / Riku Nikkilä.
Jubileumsårets gåvor
Då pandemin råder måste programmet för jubileumsåret arrangeras om med tanke på hälsoaspekten. I början av året 2021 startade Ursas Bongaa 100-observationsutmaning, som är jubileumsårets huvudevenemang. I den uppmuntras folk att lägga märke till olika naturfenomen i omgivningen. Många av dem har att göra med stjärnhimlen men alla berättar något om vår plats i universum. Har du själv någon gång lagt märke till jordens skugga som syns under solnedgång?
Under hösten skickar Ursa direktsändningar från Tähtikallios observationscentrum, Helsingfors bokmässa och Helsingfors observatorium. I sändningarna hörs amatörastronomer, artister, författare och forskare som alla har sitt unika grepp om stjärnhimlen och universum. Hur många olika sätt finns det att se upp mot himlen? Hurdana stora frågor behandlar branschen och var letar man efter svar på dem?
På hösten ger Ursa naturligtvis ut en bok om föreningens historia. Man kan också bekanta sig med föreningens historia i utställningen Ursas århundrade – Astronomins århundrade på Helsingfors observatorium.
Böcker förlagda av Ursa finns i vår affär och även på bokmässorna. Bild: Ursa.
Anpassandet av verksamheten efter pandemin har förorsakat en del bekymmer också hos Ursa, men svårigheterna är för det mesta besegrade. Ursa har lyckats hålla fast vid sin vision medan den har förnyats för att motsvara dagens förväntningar och behov.
Ursa är inte yrkesastronomernas förening utan passar åt alla och man kan bli medlem även om man är utan examen eller rymdskepp! Läs mer om Ursas verksamhet på dess webbsidor. Du kan följa Ursa på finska i sociala medier på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube.