Kuukauden jäsenseura on Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura

Uutiset   25.11.2020 8.33   Päivitetty 4.1.2021 7.46

Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura (ATS) on joulukuussa 1940 perustettu tieteellinen yhdistys, joka viettää tänä vuonna 80-juhlavuottansa. Seura muun muassa kehittää aikuiskasvatuksen tieteellistä tutkimusta ja osallistuu alan tiede- ja koulutuspolitiikkaan.

Elinikäinen oppiminen koulutuksessa, työssä ja vapaa-ajalla on ilmiö, joka herättää jatkuvaa yhteiskunnallista keskustelua. Aikuiskasvatuksen tutkimuksessa aiheesta käydään monitieteistä ja kriittistä keskustelua alan julkaisuissa ja seminaareissa. Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura vahvistaa vuoropuhelua tutkijoiden, käytännön toimijoiden ja politiikantekijöiden välillä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran vuosikirjoja pinossa.
Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran vuosikirjoja on julkaistu vuodesta 1942 asti. Kuva: Karin Filander.

Seura syntyi tuomaan toivoa sodan runtelemaan maahan

Joulukuussa 1940 Urpo Harva, aikuiskasvatuksen ensimmäinen professori pohjoismaissa, oli mukana perustamassa Kansansivistysopillista Yhdistystä (vuodesta 1971 alkaen Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura), jonka perimmäisenä tarkoituksena oli kansansivistystyö yhteisen taistelutahdon ja yhteistunnon lujittamiseksi sodan runtelemassa maassa. Tuolloin tärkeää oli toivon ylläpitäminen ja lohtu siitä, että sota voisi lopulta johtaa kaikkien arvojen uudelleen arviointiin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran perustamisesta. 2020-luvun haasteina ovat muun muassa pakolaisvirrat, ilmastonmuutos, koronapandemia ja niiden synnyttämä eriarvoisuus. Vaikka nykypäivän haasteet ovatkin osin erilaisia kuin vuonna 1940, tarvitaan yhtä lailla taistelutahtoa ja yhteistuntoa niiden nujertamiseksi. 

Seuralla on pitkä perinne julkaisutoiminnassa

Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran pääjulkaisuja ovat Aikuiskasvatus-lehti, jota on julkaistu vuodesta 1981 alkaen yhdessä Kansanvalistusseuran kanssa. Lisäksi seura julkaisee Aikuiskasvatuksen vuosikirjaa, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1942 Vapaa kansansivistystyö -nimellä. Vuosikirjoja on ilmestynyt yhteensä 53 kappaletta.

ATS tukee avointa tieteellistä julkaisemista ja Aikuiskasvatus-lehti siirtyi vuoden 2019 alusta avoimeksi julkaisuksi, joka on vapaasti luettavissa ja ladattavissa ilman tilausmaksuja. Myös lehden aiemmat vuosikerrat digitoitiin ja lehden kaikki vuosikerrat ovat vapaasti tutkijoiden, opettajien, opiskelijoiden ja suuremman yleisön saatavilla verkossa.

Harri Kukkonen (vas.) ja Hannu L. T. Heikkinen vastaanottavat Aikuiskasvatus -lehden Vuoden tiedeartikkelipalkinnon.
 Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät järjestettiin Lapin yliopistolla helmikuussa 2020. Tutkimuspäivien aiheena oli Elämän kestävä vastuu. Kuvassa Harri Kukkonen (vas.) ja Hannu L. T. Heikkinen, jotka saivat Aikuiskasvatus -lehden Vuoden tiedeartikkelipalkinnon. Kuva: Nina Haltia. 

Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät järjestetään joka toinen vuosi

Seuran päätapahtuma on joka toinen vuosi järjestettävät Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät. Seuraavan kerran tutkimuspäivät pidetään vuonna 2022. Ne keräävät aikuisuuden, aikuisten oppimisen, aikuiskoulutuksen, työelämän kehittämisen ja vapaan sivistystyön kysymysten parissa työskentelevät tutkijat, opiskelijat, kehittäjät, ammattilaiset ja hallinnon asiantuntijat yhteen eri puolilta Suomea. Tutkimuspäivien yhteydessä ATS jakaa opiskelijastipendejä ansioituneille aikuiskasvatustieteen opiskelijoille.

Aikuiskasvatuksen tutkijatapaamisen esiintyjät rivissä Jyväskylän yliopistolla 2016 .
Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen järjestettiin Jyväskylän yliopistossa 2016 teemalla Oppiminen, luovuus ja tunteet aikuisuuden elämänkentillä. Kuva: Jenni Pätäri.

Seuran 80-vuotista taivalta juhlistetaan joulukuussa verkkoseminaarilla

80-vuotiasta ATS:ää juhlistetaan 14. joulukuuta kaikille avoimella ja maksuttomalla verkkoseminaarilla. Seminaariin kutsutaan alan tutkijoita, opiskelijoita ja muita toimijoita keskustelemaan siitä, mihin tänään tarvitsemme aikuiskasvatusta. ATS:n 80-juhlaseminaarissa kuullaan muun muassa alustuksia ja pohditaan, mitkä ovat nyt, 80 vuotta myöhemmin, aikuiskasvatustieteen ja aikuiskoulutuksen mahdollisuudet ja keinot vastata käsillä oleviin ongelmiin ja miten aikuiskasvatus voi osaltaan olla ylläpitämässä toivoa ja rakentamassa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta.

Tervetuloa mukaan ATS:n toimintaan!

Aikuiskasvatuksessa kohtaavat kasvatus- ja yhteiskuntatieteilijät, nuoriso- ja työelämätutkijat, politiikan ja käytäntöjen tutkijat sekä eri alojen asiantuntijat ja kehittäjät. Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran jäseniksi ovat tervetulleita kaikki aikuiskasvatuksen ja -koulutuksen kysymyksistä kiinnostuneet. ATS:n jäsenenä verkostoidut alan tutkimuksesta kiinnostuneiden kanssa. Jäsenenä saat lisäksi alennetun osallistumismaksun tutkimuspäiville, julkaisuja jäsenhintaan ja ajankohtaista tietoa aikuiskasvatuksesta.
Seuran logo.

Voit lukea lisää seuran toiminnasta ja jäsenyydestä Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran verkkosivuilta.