Kiinnostaako sinua astrobiologia, arktisten alueiden tutkimus tai Egyptin historia? – Tiedetorilla tavataan!

Uutiset   13.9.2019 15.26   Päivitetty 25.10.2019 17.06

Tiedetori järjestetään Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla 24.–25.10.2019. Tieteellisten seurain valtuuskunnan koordinoiman tapahtuman monipuolisesta ohjelmasta vastaavat lukuisat eri tiedetoimijat ja -kustantajat. Astrobiologian, arktisten alueiden ja Egyptin historian lisäksi Tiedetorilla pureudutaan muun muassa suomalaiseen hiphop-kulttuuriin, keskiajan ihmisen tunne-elämään ja ilmastonmuutokseen.

Torstaina 24.10. klo 11.30–12.00 Tiedetorilla kuullaan, miten arktisten alueiden tutkimus on kehittynyt 1900-luvun alun vaarallisista löytöretkistä tämän päivän tarkasti suunniteltuun tutkimukseen. Tutkijat Tomas Roslin ja Maria Lähteenmäki pohtivat, ovatko suuret löydöt arktisilla alueilla vielä tekemättä. Tiedetorin torstaissa klo 15.00–15.30 kuullaan puheenvuoroja suomalaisen hiphop-kulttuurin tutkijoilta ja tekijöiltä. Ääneen pääse muun muassa rap-artisti Rauhatäti. Keskiajan ihmisen tunne-elämään haetaan Tiedetorilla klo 18.00–18.30 yhteyttä musiikin avulla. Voiko musiikkia kuuntelemalla ylittää ajallisen etäisyyden ja saavuttaa ymmärrystä keskiaikaisen ihmisen tavoista kokea maailma? Torstain Tiedetori-ohjelman päättää klo 19.00–19.30 Egyptin historiaan pureutuva haastattelu. Andrei Sergejeff kertoo, kuinka faraoista ja pyramideista tunnettu Egypti muuttui 600-luvulla valtaosin islamilaiseksi arabimaaksi.

Perjantaina 25.10. Tiedetorin ohjelman aloittavat ilmastonmuutoksen ympärille kietoutuvat keskustelut. Aamupäivän aikana (klo 10.30–12.30) kuullaan muun muassa, millaista johtajuutta ilmastonmuutoksen aikakaudella tarvitaan, miten Suomi voi auttaa koko maailmaa vähentämään päästöjään ja minkälaiseksi talouden ja ympäristön suhde on muuttumassa. Nykyisten ympäristöhaasteiden aikakaudella kestävää taloudenpitoa on tarkasteltava yhä enemmän luonnon ehdoilla, mutta millaisia ehtoja ympäristöstä huolehtiminen taloudelle asettaa? Astrobiologiaan syvennytään Tiedetorin perjantaissa klo 18.30–19.00. Tutkija Kirsi Lehto kertoo, millaista elämä voisi olla maapallon ulkopuolella. Elämän synty vaatii sopivaa biokemiaa ja riittävästi energiaa ja aikaa. Mutta mitä tarvitaan, että se saa aikaan avaruutta valloittavan lajin?

Tiedetori on ollut osa Helsingin Kirjamessuja vuodesta 2013 lähtien. Se on tuonut kirjamessukävijöille tulokulmia tieteeseen ja tiedejulkaisuihin sekä tarjonnut estradin monille kiinnostaville tieteentekijöille.  

Tiedetorin koko ohjelmaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.tiedetori.fi/ohjelma. Lisätietoja Helsingin Kirjamessuista löytyy osoitteesta www.kirjamessut.messukeskus.com.