Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorisosta, vanhuksista ja ikivihreistä kirjallisuuden klassikoista
Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaamat Tiedeklubit järjestetään keväällä 2022 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5). Keskiviikkoina 23.3., 20.4. ja 18.5. Sivullisen lavalla kuullaan kiinnostavia keskusteluja klo 17.00–18.00. Tilaisuudet äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan klubien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa.
Kevään Tiedeklubeilla keskustellaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista, klassikkokirjallisuuden lukemisesta ja tutkimisesta sekä hyvinvoinnista ikääntyvässä yhteiskunnassa. Ohjelmasta vastaavat Nuorisotutkimusseura, Kirjallisuudentutkijain seura ja SustAgeable-hanke. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.
Ohjelma
23.3.2022: Äänestämistä, kulutusvalintoja vai ilmastolakkoja?
Harva nuori on kestävän kehityksen suhteen välinpitämätön, mutta nuorten väillä on eroja. Millaisia ympäristötunteita nuorilla on? Millaiset nuoret pitävät ilmastolakkoa ja suoraa toimintaa tehokkaana vaikuttamisena? Mitä mieltä nuoret ovat talouskasvun välttämättömyydestä? Professori Päivi Honkatukia ja Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Tomi Kiilakoski keskustelevat kestävästä kehityksestä maaliskuussa ilmestyvän Nuorisobarometrin 2021 pohjalta. Maaliskuun Tiedeklubin järjestää Nuorisotutkimusseura.
20.4.2022: Aina ajankohtaiset kirjallisuuden klassikot
Vaikka kirjallisuuden klassikoita on raivattu ajankohtaisemman aineiston tieltä koulujen opetussuunnitelmissa, niiden merkitystä syvällisen ajattelun, itsetuntemuksen ja empatian kehittäjinä on korostettu. Miksi klassikoiden pariin kannattaa palata, ja millaisin näkökulmin nykyinen kirjallisuudentutkimus niitä lähestyy? Kirjallisuuden ikivihreistä keskustelevat klassikkojen taltuttaja, kirjallisuudentutkija FT Maria Laakso sekä yleisen kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist. Huhtikuun Tiedeklubin järjestää Kirjallisuudentutkijain seura.
18.5.2022: Sosiaalisen kestävyyden merkitys ikääntyvässä yhteiskunnassa
Mitä hyvinvointi on? Miten hyvinvointi ja käsitykset hyvinvoinnista muuttuvat väestön ikääntyessä? Eläketurvakeskuksen erikoistutkija Ilari Ilmakunnas, Turun yliopiston sosiologian professori ja THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo ja tutkija Ohto Kanninen keskustelevat yhteiskunnan mahdollisuuksista tukea hyvinvointia ja sosiaalisen kestävyyden merkityksestä ikääntyvässä yhteiskunnassa. Toukokuun Tiedeklubin järjestää SustAgeable-hanke.
Tieteessä tapahtuu -lehti järjesti Rosebudin Sivullisessa ohjelmaa Tieteiden yönä. Kari Enqvistin, Anna Maurasen ja Uskali Mäen keskustelua pystyi seuraamaan vallitsevien koronarajoitusten vuoksi vain verkossa. Kuva: Jaana Tihtonen.