Avoimen tieteen ja tutkimuksen palkinnot

Tieteellisten seurain valtuuskunta jakaa vuosittain avoimen tieteen ja tutkimuksen palkintoja. Palkinnot rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansallinen avoimen tieteen palkinto jaetaan henkilölle tai tutkimusryhmälle, joka on tutkimus- tai opetustyössään tuonut positiivista julkisuutta avoimelle tieteelle tai muulla tavalla edistänyt suomalaista avoimen tieteen toimintakulttuuria.  

Avoimuuden edistäjä -palkinnolla nostetaan esiin tahoja, jotka työllään mahdollistavat avointen tieteellisten käytäntöjen toteutumista Suomessa sekä ovat olleet esimerkkinä ja tukena muille. 

Kansallisen avoimen tieteen palkinnon ja Avoimuuden edistäjä -palkinnot jaetaan Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä. Palkitut valitsee Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä ehdotusten perusteella.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen asiantuntijapalkinto nostaa esiin työtä, jota avoimen tieteen ja tutkimuksen asiantuntijaryhmissä tehdään. Asiantuntijaryhmien puheenjohtajat ehdottavat palkinnon saajia, ja valinta toteutetaan äänestyksellä puheenjohtajiston kokouksessa. Palkinto jaetaan vuosittain Avoimen tieteen ja tutkimuksen kevättyöpajassa. 

Avoimen oppimisen palkinnot jaetaan vuosittain Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivillä. Palkintoja ovat 

  • Avoimen oppimisen vaikuttaja -palkinto
  • Vuoden avoin oppimateriaali -palkinto ja 
  • Vuoden avoin oppimis- tai opetuskäytäntö -palkinto.

Avoimen oppimisen palkintojen saajat valitsee palkintoraati, jossa olivat edustettuina Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, Kansalliskirjasto, Avointen oppimateriaalien kirjasto ja Avoimen tieteen koordinaatiossa toimiva Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmä. Ehdotuksia palkittaviksi haetaan avoimella haulla.

Palkintoehdotusten tekemisestä viestitään TSV:n avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaation verkkosivuilla. Lisätietoa palkinnoista ja aiemmista palkituista saat Avoimen tieteen verkkosivuilta.

Päivitetty 22.5.2023 14.05