Tiedetori tuo Helsingin Kirjamessuille tutkittua tietoa yllättävistä aiheista

Tiedotteet   25.9.2023 14.18   Päivitetty 30.10.2023 9.08

Helsingin Kirjamessujen ohjelma on julkaistu. Tiedetorin ohjelma kirjamessujen Kruununhaka-lavalla syventyy muun muassa ostaritutkimukseen, väärentäjiin ja vanhanaikaisiin vanhuuskäsityksiin. Tiedetori tarjoaa tutkittua tietoa kriittisen ajattelun tueksi messuviikon torstaina ja perjantaina 26.–27.10.2023.

Miksi kaikki on niin tyhmää? Sitä pohtivat toimittaja Tuija Siltamäki, Nuoren Voiman päätoimittaja Taija Roiha ja Vastapainon toimitusjohtaja Kimmo Jylhämö kriittisen ajattelutaidon hapertumista käsittelevässä keskustelussa torstaina 26.10. Lasten lukutaidon heikkeneminen ja verkon keskustelukulttuurit antavat huolestuttavia signaaleita kriittisen ajattelun tilasta. 

“Tyhmyys tarkoittaa digitaalisella aikakaudella sokeaa luottamusta teknologisiin ratkaisuihin. Yhä useammin meidät pakotetaan käyttämään älyjärjestelmiä, jotka ovat jopa haitallisia oppimiselle, ymmärtämiselle ja tietämiselle. Yhden hyvän tiedekirjan huolellinen lukeminen antaa enemmän kuin kymmenentuhatta selattua uutista.”, keskusteluun osallistuva Jylhämö toteaa. 

Messuyleisöä ylhäältä kuvattuna.

Kuva: Anne Haapanen

Tiedetori kokoaa yhteen kirjamessujen tiedekirjat ja tutkimukseen pohjautuvat tietokirjat. Tiedetorilla messukävijät pääsevät päivittämään tietonsa vanhuudesta uusimman tutkimuksen pohjalta, kuulemaan, minkälaisia yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia tekijöitä nuorten pelaamiseen liittyy ja oppimaan uutta esimerkiksi feministisestä taloustiedosta, ihmiskielen alusta ja lemmikkien kokemusmaailmasta. 

Tiedetori on Tieteellisten seurain valtuuskunnan kuratoima kaksipäiväinen ohjelmakokonaisuus Helsingin Kirjamessuilla. Ohjelman tuottavat kymmenet tiedetoimijat, tiedekustantamot ja yleiskustantamot. 

Tutustu Tiedetorin ohjelmaan: www.tiedetori.fi/ohjelma