EUA, UNIFI ja UHR tukevat Tieteellisen viestinnän monikielisyyden Helsinki -aloitetta

Tiedotteet   7.6.2019 8.25   Päivitetty 24.6.2020 12.58

The European University Association (EUA), Suomen yliopistot (UNIFI) ja Norjan yliopistot (UHR) antavat vahvan tukensa Helsinki-aloitteelle, EUA:n tiedotteessa (englanniksi) kerrotaan.

Tasapainoinen monikielisyys on EUA:n tiedotteen mukaan tärkeää erityisesti Euroopassa, jossa tutkimusta luonnehtii maantieteellinen, kulttuurinen ja kielellinen monimuotoisuus. Varsinkin ihmistieteissä julkaistaan myös muilla kielillä kuin englanniksi, ja tämä tulee huomioida tutkimuksen arvioinnissa. EUA:n tiedotteessa todetaan, että kieli on tärkeä tekijä myös avoimuuden edistämisessä. Tasapainoinen, koko tutkimusprosessin kattava monikielisyys on eurooppalaisen tiedeyhteisön vahvuus, joka kytkeytyy myös EUA:n linjauksiin (EUA Roadmap on Research Assessment in the Transition to Open Science ja Reflections on University Research Assessment).

Helsinki-aloitteen monikielisen tieteellisen viestinnän puolesta ovat valmistaneet Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK), Suomen tiedekustantajien liitto, Universities Norway (sivu englanniksi) (UHR) ja COST-toimi European Network for Research Evaluation in the Social Sciences and the Humanities (sivu englanniksi) (ENRESSH).

Organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat allekirjoittaa aloitteen osoitteessa www.helsinki-initiative.org/fi

Lue TSV:n tiedote Monikielisen tieteellisen viestinnän Helsinki-aloitteesta.