Kuukauden jäsenseurana Turun historiallinen yhdistys

Uutiset   30.11.2016 15.24   Päivitetty 2.1.2017 10.25

TSV esittelee verkkosivuillaan jäsenseurojensa toimintaa. Joulukuun kuukauden jäsenseura on Turun historiallinen yhdistys ry (THY). Seura on yli 90 vuoden ajan edistänyt historian tutkimusta ja harrastusta sekä toiminut yhdyssiteenä historiantutkijoiden ja historiasta kiinnostuneiden välillä.

Yhdistys perustettiin vuoden 1923 syksyllä tukemaan historiantutkimuksen elinvoimaa nuoressa Turun yliopistossa. Suomenkielinen yliopisto oli aloittanut toimintansa vain vuotta aikaisemmin vaatimattomin voimin: professoreita oli seitsemän ja opiskelijoitakin vain vähän yli sata.


Kuva yhdistyksen ensimmäisestä jäsenrekisteristä vuodelta 1923. Mukana myös yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja professori Artturi H. Virkkunen ja sihteeri professori Arvi Korhonen. Kuva: Suvianna Seppälä

THY:n perustajajäseniin kuuluu monia Suomen historian suuria nimiä. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin koko yhdistyksen alkuunpanija, Turun yliopiston rehtori ja Suomen historian professori Artturi Heikki Virkkunen ja sihteeriksi Arvi Korhonen. Perustavassa kokouksessa jäseniksi liittyi myös asiantuntijoita historia-alan ulkopuolelta, kuten kotimaisen ja yleisen kirjallisuuden professori V. A. Koskenniemi, yliopiston ylikirjastonhoitaja Volter Kilpi sekä suomalais-ugrilaisten kielten professori Martti Rapola.

Turun Historiallinen Yhdistys oli ensimmäinen tieteellinen seura Turun yliopistossa. Yhdistys pysyi alkuvuosinaan pienenä: 40 jäsenen määrä tuli täyteen vuonna 1934. Nykyinen jäsenmäärä on kuusinkertainen, reilut 240. Yhdistykseen ovat tervetulleita jäseniksi kaikki historiasta kiinnostuneet henkilöt ja yhteisöt.

Yhdistys järjestää Turussa kerran kuukaudessa tapahtuvaa, kaikelle yleisölle avointa Historia nyt! -esitelmäsarjaa sekä muita luento-, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia. Tulevana Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 yhdistys järjestää muun muassa erityisen Turku 1917–1918 -seminaarin. Jäsenmatkoja tehdään yhdistyksen voimin kotimaassa ja ulkomailla kaksi kertaa vuodessa, ja ne ovat olleet hyvin suosittuja jäsenten keskuudessa.

THY julkaisee kahta tieteellistä julkaisusarjaa, Turun Historiallista Arkistoa ja Historia mirabilis-refereesarjaa. Avointa tiedettä ja tiedonvälitystä yhdistys edistää omalta osaltaan digitoimalla ja julkaisemalla jälkimmäisen sarjan julkaisuja maksutta luettavaksi yhdistyksen kotisivuilla. Yhdistys myös osallistuu joka vuosi Turun kansainvälisille kirjamessuille ja on mukana historia-alan verkkojulkaisu Ennen ja nyt – historian tietosanomat julkaisemisessa.


Yhdistys järjestää vuosittain useita luento- ja keskustelutilaisuuksia. Turun kaupunginkirjaston kanssa järjestettävä Historia nyt! -sarja pyörii syksyisin ja keväisin. Ajankohtaista historiantutkimusta esittelevät luennot pidetään kerran kuussa. Kuva: Anniina Lehtokari

 

Teksti: Virpi Kivioja