Kuukauden jäsenseurana on Suomen väriyhdistys ry (SVY)

Uutiset   18.6.2020 9.45   Päivitetty 7.8.2020 14.19

Vuonna 2002 perustettu Suomen väriyhdistys ry (SVY) on väriä työkseen käyttävien ja tutkivien ammattilaisten yhteydenpitoverkosto ja tiedotuskanava. Yhdistyksen päämääränä on edistää väritutkimusta, hyvää värien käyttöä sekä tehdä suomalaista väritietoutta ja –taitoa tunnetuksi maailmalla. SVY:n tärkeimmät kansainväliset yhteistyötahot ovat International Colour Association (AIC), pohjoimaiset väritutkijat ja pohjoimaiset sisaryhdistykset.

Suomen väriyhdistyksen (SVY) jäsenet edustavat monia eri aloja kuten väri- ja materiaalitutkimusta, kuvataidetta, tekstiilitaidetta, muotoilua, arkkitehtuuria, taidepedagogiikkaa, konservointia, psykologiaa ja valosuunnittelua. Jäseniä on tällä hetkellä noin 50. Suomen väriyhdistys on kansainvälisen International Colour Association (AIC) jäsen. AIC järjestää vuosittain tieteellisiä konferensseja ja tutkimusryhmätoimintaa, joihin Suomen väriyhdistyksen jäsenet voivat osallistua.

Suomen väriyhdistyksen jäseniä AIC 2018 -konferenssissa Lissabonissa.Vasemmalta oikealle: Kati Winterhalter, Harald Arnkil, Nina Laaksonen, Saara Pyykkö ja Kaisli Oksa.
Suomen väriyhdistyksen jäseniä AIC 2018 -konferenssissa Lissabonissa. Vasemmalta oikealle: Kati Winterhalter, Harald Arnkil, Nina Laaksonen, Saara Pyykkö ja Kaisli Oksa. Kuva: Tien-Rein Lee.

Suomen väriyhdistys järjestää muun muassa ekskursioita ja tapahtumia

Suomen väriyhdistyksen toimintamuotoina ovat jäsenillat, seminaarit, ekskursiot ja tapahtumat. Viime vuoden kesäkuussa yhdistys järjesti jäsenilleen tutustumiskäynnin Alvar Aallon suunnittelemaan, Noormarkussa sijaitsevaan Villa Maireaan ja Arto Jurttilan kokoelman ’Keräilijän katse’ -näyttelyyn Porin taidemuseoon. Myöhemmin syksyllä SVY:n jäsenet tutustuivat Amos Rex –museoon.

Yhdistyksen jäsenet seisovat Villa Mairean edessä kesäkuussa 2019.
Yhdistyksen jäseniä retkellä Villa Maireassa kesäkuussa 2019. Kuva: Harald Arnkil.

Suomen väriyhdistys pyrkii pienenä yhdistyksenä järjestämään tapahtumia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Syksyllä 2018  järjestettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston Experience Platformin kanssa Experience Colours! -tapahtuma Espoon Kaupunginteatterissa. Keväällä SVY oli mukana Aalto-yliopiston ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) järjestämässä, elokuvan värejä käsittelevässä Color Color -tapahtumassa Kino Reginassa.

Suomen väriyhdistyksellä ei ole omaa julkaisutoimintaa, vaan SVY:n jäsenet julkaisevat muissa kanavissa. Muutamat jäsenet kuuluvat myös Aalto-yliopiston väritutkimusryhmään, Aalto Colour Research Groupiin (CRG) ja valmistelevat väriin liittyviä väitöskirjoja.

Suomen väriyhdistys jakaa vuosittain Iiris-palkinnon

Suomen väriyhdistys palkitsee vuosittain Iiris-palkinnolla jonkin teoksen, tapahtuman tai henkilön. Palkinnolla tuodaan esille värin merkitystä elämyksenä, visuaalisen ympäristön tekijänä tai tutkimuskohteena tai palkitaan henkilöitä heidän elämäntyöstään värin parissa.

Pirjo Holmberg pitää kädessään vuoden Iiris 2020 -palkintoa. Harald Arnkil seisoo vieressä.
Vuoden Iiris 2020 -palkinnon sai tutkija ja kääntäjä Pirkko Holmbergille Johann Wolfgang von Goethen teoksen Zur Farbenlehre (suom. Värioppi) suomenkielisen laitoksen käännöstyöstä.  Kuvassa vasemmalla Pirkko Holmberg, oikealla SVY:n varapuheenjohtaja Harald Arnkil. Kuva: Hannele Kumpulainen.

Suomen väriyhdistys on erittäin ilahtunut pääsystään TSV:n jäsenyhdistykseksi maaliskuussa 2020, minkä toivotaan lisäävän yhteistyötä eri alojen ja ihmisten välillä.  Suomen väriyhdistyksen jäseneksi voivat liittyä kaikki värin parissa ammatikseen työskentelevät tieteilijät, taiteilijat tai opettajat ja alaa opiskelevat.

Lue lisää Suomen väriyhdistyksestä yhdistyksen omilta verkkosivuilta ja Instagramista. Lisäksi seuralla on Facebook-sivut, jotka on tarkoitettu jäsenille ammatillista keskustelua varten. Lisätietoja jäseneksi liittymisestä saat myös jäsensihteeri Noora Yaulta noora.yau(at)aalto.fi tai puheenjohtaja Saara Pyyköltä saara.pyykko(at)aalto.fi.