Tieteellisten seurain valtuuskunnan tiedevalokuvakilpailun voittajaksi valittiin Max Söderholmin kerroskuvat yöperhosten genitaaleista

Tiedotteet   23.9.2019 15.30   Päivitetty 23.6.2020 11.43

Toiseksi tiedevalokuvakilpailussa sijoittui Tapio Nykäsen kuvasarja, jossa kuvataan Lapin elämää porojen kanssa, ja kolmanneksi Jelena Salmen kuvasarja Kansalaisuuden materiaalisuus. Yleisön suosikiksi valikoitui Ulla Moilasen Noiat noitui kyyt kiroili, joka kuvaa pääsyä menneisyyden maailmankuvaan ja ajatteluun. Kilpailuun osallistui 110 tiedevalokuvaa. Palkinnot jaettiin Tieteellisten seurain valtuuskunnan 120-vuotisjuhlavastaanotolla 23.9. Tieteiden talolla.

Pääpalkinnon saaneen Max Söderholmin kuvat yöperhosten genitaaleista ovat esteettisiä ja visuaalisesti vaikuttavia. TSV:n järjestämän valtakunnallisen tiedevalokuvakilpailun raati arvosti sitä, että kuvat saavat katsojan mielikuvituksen liikkeelle ja niihin voi liittää moninaisia mielikuvia. Kuvien taustalla on valtava työ tutkimuskohteen parissa, ja ne tuovat esiin tieteen tekemistä prosessina. Kuvista kaksi kuvaa jättiharmomittarin (hypomecis roboraria) sukuelimiä ja kolmas ennestään tuntemattoman problesis-suvun edustajan genitaalien kärkeä. Problesis-kuva koostuu tuhannesta kuvasta, jotka on otettu mikroskooppikameralla kerrospanoraamakuvaamalla ja yhdistetty yhdeksi kuvaksi. Jättiharmomittareiden kuvat koostuvat 100 ja 140 kuvasta, jotka on otettu kerroskuvaamalla järjestelmäkameralla. Kuvat Söderholm on ottanut ollessaan harjoittelussa Luonnontieteellisessä museossa.

Mustalla taustalla maagisen näköinen, värikäs ja osittain läpinäkyvä hieman kolmionmallinen olio.

Max Söderholm: problesis 1

Tapio Nykäsen dokumentaarinen kuvasarja Lapin elämästä sijoittui tiedevalokuvakilpailussa toiseksi. Nykäsen kaksi kuvaa, Elämän kierrossa ja Odottamattomaan suuntaan, toimivat keskenään vastakohtina: ensimmäisessä korostuu kevättalven kirkkaus ja toisessa keskitalven pimeys. Raatia puhutteli kuvien vuorovaikutus. Esiin tuli Lapin elämä ja sen kontrastit sitkeyden, keskittyneisyyden, elämän ja kuoleman kautta. Ensimmäinen kuva käsittelee elämän kiertoa.

– Toisen elämä on toisen kuolema otsalamppujenkin alla, Nykänen kirjoittaa Elämän kierrossa -kuvastaan.

Kolmas palkinto myönnettiin Jelena Salmen kuvasarjalle Kansalaisuuden materiaalisuus. Kuvasarja käsittelee kaupunkitilaa ja erilaistunutta kansalaisuutta länsi-intialaisessa Ahmedabadin kaupungissa. Kuvasarjan teokset koostuvat kahden valokuvan yhdistelmästä: ensimmäinen kuvaa kaupunkiuudistuksen tieltä pakkosiirrettyjen ihmisten entisten kotien paikalle rakennettuja kaupunkitiloja; toinen julkisten palvelujen puutteellisuuteen ja infrastruktuurin huonoon kuntoon liittyviä arkielämän ongelmia uudelleenasutusalueella. Raatia ilahdutti kuvien ajallinen ja tilallinen kuvaus. Kuvissa on tavoitettu ihmisen elämänympäristön lomittaisuutta ja päällekkäisyyttä, mikä kuvaa samalla myös tieteen tekemistä. Ihmisen elinympäristöä on kuvattu vuorovaikutteisena ja ristiriitaisena, ja kuvissa nivoutuu tosi ja epätosi. Kuvasarjan taustalla on Salmen väitöskirjatutkimus, joka käsittelee pakkosiirrettyjen ihmisten jokapäiväistä elämää antropologisesta näkökulmasta.

Valokuva jossa kerroksellisuutta mutta todentuntua.

Jelena Salmi: Kaksi kaupunkia.

Marraskuussa 2018 julkistettuun kilpailuun lähetettiin yhteensä 110 kuvaa, jotka edustavat eri tieteenaloja, tieteen ilmiöitä ja aineistoja. Kolme kilpailussa palkittavaa tiedevalokuvaa valitsivat raati, johon kuuluvat dosentti Emilia Palonen (Tieteellisten seurain valtuuskunta), päätoimittaja Juhani Mänttäri (Suomen tiedetoimittajain liitto) ja valokuvataiteilija Raakel Kuukka.

Lisäksi yleisö sai äänestää suosikkiin raadin valitsemasta 28 finalistikuvasta. Voittajaksi yleisö äänesti Ulla Moilasen kuvan Noiat noitui kyyt kiroili, joka kuvittaa kognitiivista arkeologiaa ja uskontoarkeologiaa. Nämä tieteenalat pyrkivät pääsemään menneisyyden maailmankuvien ja ajattelun jäljille. Tätä pyrkimystä kuvassa lähestytään taikuuden ja riittien kuvittamisella, joiden tiedetään näytelleen suurta osaa rautakauden ihmisten elämässä.

Tiedevalokuvista järjestetään näyttely Tieteiden talolla salissa 504, ja kuvat ovat nähtävissä Tieteiden talon aukioloaikoina. Mukana on yli 20 kilpailuun osallistunutta tiedevalokuvaa, mukaan luettuna kaikki palkitut kuvat. Näyttely aukeaa 24.9.2019 ja päättyy Tieteiden yönä 16.1.2020.

Lisätietoja

Jari Loisa
Tiedevalokuvakilpailun raadin sihteeri
jari.loisa(at)tsv.fi