Tammikuun tiedetapahtumia vietetään verkossa ja kaupungilla
Tieteen päivät, Tieteiden yö ja Tiedekioski järjestetään tammikuussa 2021 koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolot huomioiden. Suurin osa ohjelmasta on katseltavissa verkon välityksellä, joten perinteisesti paikalliset tiedetapahtumat ovat tulevana vuonna vahvasti kansallisia.
Tammikuussa 2021 kokoonnutaan jälleen tieteen pariin, mutta tällä kertaa pääasiallisesti verkon välityksellä. Tieteen päivät, Tieteiden yö ja Tiedekioski tarjoavat tiedeohjelmaa monipuolisesti ja moneen makuun, ja mukana on ohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.
Tieteen päivät verkossa 13.–17.1.2021
Tieteen päivät on tammikuun tiedetapahtumista suurin. Aiempina vuosina tuhansia ihmisiä yhteen koonnut tapahtuma on päätetty järjestää pelkästään verkossa. Ohjelma koostuu etukäteen tehdyistä videoista ja podcasteista, jotka julkaistaan Tieteen päivien aikana sekä suorana lähetyksenä verkkoon kuvattavista luennoista, paneeleista, sessioista ja väittelyistä. Verkkoyleisö kutsutaan mukaan keskustelemaan ohjelman teemoista ja esittämään tutkijoille kysymyksiä Viestiseinä-palvelun kautta.
Tieteen päivien 2021 ohjelma syventyy tiedon luonteeseen sekä ikiaikaiseen ongelmaan hyvästä ja pahasta. Voiko kaikkea tietoa käyttää sekä hyvään että pahaan? Mitä eroa on tiedolla ja mielipiteellä? Miten aivomme käsittelevät uutta tietoa? Keitä tieto palvelee tulevaisuudessa? Teeman esiin nostamat kysymykset liittyvät monella tavalla hyvään elämään ja tieteen merkitykseen.
Näiden kysymysten ohella Tieteen päivien sessiot, paneelit, luennot ja väittelyt käsittelevät erilaisia ajankohtaisia aiheita. Tapahtumassa keskustellaan muun muassa biologisen monimuotoisuuden merkityksestä, tekoälystä, poliittisen retoriikan muutoksesta ja asiantuntijuudesta koronakriisin aikana. Tieteen päivien koko ohjelmaan voit tutustua Tieteen päivien verkkosivulla.
Kuva: Unsplash.
Tieteen päivien Nuorten päivää vietetään 13.1.2021
Tieteen päivien yhteydessä, keskiviikkona 13.1.2021, järjestettävä Nuorten päivä toteutetaan tulevana vuonna striimattavina verkkoluentoina, verkon välityksellä järjestettävinä etätyöpajoina sekä kouluille tilattavina työpajoina. Päivän ohjelma on suunnattu 9.-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Nuorten päivän ennakkoilmoittautuminen on käynnissä Tieteen päivien verkkosivuilla. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 18.12.2020 saakka.
Nuorten päivän luennoilla kuullaan muun muassa stadin slangin alkuperästä, tilastoilla valehtelemisesta, biologisesta monimuotoisuudesta sekä matematiikan ja taiteen suhteesta. Työpajoissa käsitellään esimerkiksi tähtitiedettä, Latinalaisen Amerikan historiaa, valeuutisten tunnistamista ja luonnonväreillä värjäämistä. Nuorten päivän ohjelma löytyy Tieteen päivien sivuilta.
Tieteiden yö järjestetään 14.1.2021
Tieteen omaa kaupunkitapahtumaa, Tieteiden yötä, vietetään tulevana vuonna vahvasti verkossa, mutta etenkin lapsille on tarjolla myös konkreettisia kohtaamisia tieteen parissa. Kaikkiin Tieteiden yön sisätiloissa järjestettäviin fyysisiin tapahtumiin on poikkeuksellisesti ennakkoilmoittautuminen.
Tieteiden yönä verkon välityksellä voi seurata kiinnostavia puheenvuoroja esimerkiksi ihmisen ja luonnon suhteesta, geneettisestä sukututkimuksesta ja keskiajan kalentereista. Kansalliskirjaston Ihminen ja luonto -näyttelyn avajaisia päästään seuraamaan Tieteiden yössä suorana verkkolähetyksenä. Kasvitieteen professori Jouko Rikkinen johdattelee näyttelyn teemoihin. Geneettiseen sukututkimukseen syvennytään Suomen Sukututkimusseuran verkkotapahtumassa, jossa sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen perehdyttää aiheeseen. Keskiajan kalenterit avautuvat Helsingin observatorion nimien ja kalenterien yössä.
Verkkotapahtumien lisäksi Tieteiden yössä voi osallistua esimerkiksi kaupunkisuunnistukseen. Katsomukset-tiedetoimija järjestää Tieteiden yössä historiallisen kaupunkipelin, jossa suunnistetaan Helsingin keskustassa erilaisten vihjeiden varassa. Tapahtuman ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tieteidenyo.fi.
Suurin osa Tieteiden yön tapahtumista järjestetään verkossa, mutta Katsomukset-tiedetoimija kaupunkisuunnistus houkuttelee tieteenystäviä kaupungille.
Tiedekioski rakentuu Helsingin keskustakirjasto Oodiin 15.–16.1.2021
Ensimmäistä kertaa järjestettävä Tiedekioski rakentuu Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Tiedekioski on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jossa voi piipahtaa lyhyellä tiedeluennolla tai jäädä juttelemaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tiedekioskin konsepti perustuu satunnaisille kohtaamisille, joten tapahtumaa ei olla siirtämässä verkkoon. Jos fyysisen tapahtuman järjestäminen on tammikuussa mahdotonta, siirretään Tiedekioski myöhempään ajankohtaan.
Tiedekioskin teemana on Ruoka, jota kioskilla kuultavat lyhyet tiedeluennot lähestyvät monesta eri näkökulmasta. Professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta kertoo, miten ravitsemuksesta ja ihmiskehon tarpeista saatu tieto on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Turun yliopiston professori Anu Hopia ja jatko-opiskelija Sami Silén taas paljastavat, millä tavoin musiikki voi vaikuttaa juuston kypsymiseen ja aromiin. Apurahatutkija Kadri Aavikin luento avaa maskuliinisuuden ja ruuan suhdetta ja tietokirjailija Ilari Aalto kertoo, mitä keskiajan suomalaiset söivät ja joivat. Tiedekioskin tapahtumapäivinä Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa sekä etäyhteyden välityksellä Zoomissa kuullaan lisäksi mielenkiintoista ohjelmaa palkokasveista. Tiedekioskin ohjelma löytyy kokonaisuudessaan Tieteen päivien sivuilta.
Mahdollisista muutoksista Tieteen päivien, Nuorten päivän, Tieteiden yön tai Tiedekioskin järjestelyissä viestitään osoitteessa www.tieteenpaivat.fi.
Verkkotapahtumien kehitystyö jatkuu
Tieteen päivät järjestetään tammikuussa 2021 ensimmäistä kertaa verkkotapahtumana. Myös Tieteiden yössä on aiempiin vuosiin verrattuna merkittävästi enemmän verkko-ohjelmaa. Verkkotapahtumat tulevat olemaan jatkossakin osa tiedetapahtumien toteutusta, joten yleisöltä toivotaan rakentavaa palautetta tapahtumien järjestelyistä ja viestinnästä. Palautetta voi antaa suoraan Tieteellisten seurain valtuuskunnan viestintäyksikölle, joka vastaa tapahtumien tuotannosta tai verkkokyselyllä, joka julkaistaan pian tapahtumien jälkeen.