Kuukauden jäsenseura on Donner-instituutti
Donner-instituutti on uskonnon- ja kulttuuritutkimukseen erikoistunut yksityinen tutkimusinstituutti ja kirjasto, jotka sijaitsevat Turun Piispankadulla, keskellä Åbo Akademin kampusta.
Suurin osa instituutin asiakkaista on uskontotieteen, teologian ja niitä lähellä olevien aiheiden opiskelijoita ja tutkijoita. Instituutti ja kirjasto ovat avoinna kaikille uskonnontutkimuksesta kiinnostuneille.
Instituutin historia
Instituutti perustettiin Åbo Akademin Säätiön yhteyteen vuonna 1959, ja se on Uno ja Olly Donnerin testamentin mukaisesti toimiva yksityinen tutkimuslaitos. Pariskunnan näkemyksenä oli perustaa instituutti, joka ”vankasti tieteellisellä pohjalla” tukee ja tekee tutkimusta uskonnoista ja kulttuureista. He olivat erityisen kiinnostuneita mysteeriuskonnoista, esoteriasta ja antroposofiasta. Uno Donner oli Suomen Antroposofisen Seuran ensimmäinen puheenjohtaja. Donnereille oli myös tärkeää, että instituutti keskittyy ajankohtaisiin uskonnon, filosofian, tieteen, taiteen ja kirjallisuuden kysymyksiin ja ilmiöihin. Tästä johtuen Donner-instituutti toimii laaja-alaisesti uskonnontutkimuksen kentällä.
Olly ja Uno Donner. Kuva: Åbo Akademin kuva-arkisto.
Tutkimus ja kirjasto
Instituutin perustoimintaan kuuluu tutkimustyö ja kirjaston ylläpito. Instituutti tekee sekä omaa tutkimusta että tukee aihealueensa tutkimusta. Donner-instituutti jakaa vuosittain apurahoja uskonnontutkimuksen jatko-opiskelijoille sekä tutkijapalkinnon pohjoismaiselle, erityisen ansioituneelle tutkimukselle. Tutkimusta tehdään läheisessä yhteistyössä muun muassa Åbo Akademin ja Turun yliopiston uskonnontutkimuksen yksiköiden kanssa, ja muutamalla tutkijalla on työpisteensä kirjaston tiloissa.
Instituutin omiin julkaisuihin kuuluvat avoimesti saatavilla olevat julkaisut Approaching Religion ja Scripta Instituti Donneriani Aboensis, jotka nykyään löytyvät TSV:n ylläpitämästä journal.fi-portaalista. Approaching Religion on ilmestynyt vuodesta 2011, konferenssijulkaisu Scripta puolestaan jo vuodesta 1967. Donner-instituutti on halunnut olla mukana tekemässä avointa tiedettä, jolloin tutkimuksella saatua tietoa jaetaan myös akateemisen maailman ulkopuolella. Alkuvuodesta lähtien instituutti on tehnyt yhteistyötä Katsomukset-portaalin kanssa julkaisemalla siellä ruotsinkielisiä blogikirjoituksia, joissa esitellään uusinta suomalaista uskonnontutkimusta yleistajuisesti.
Nykyään Donner-instituutti, jonka kokoelmiin kuuluu noin 90 000 nidettä, on Pohjoismaiden laajin uskontotieteen erikoiskirjasto. Kirjaston kokoelmat ovat haettavissa Åbo Akademin kirjastotietokannasta sekä kansallisesta Finna-portaalista. Painettujen kirjojen tulevaisuus on varsin ajankohtainen kysymys. Donner-instituutti varmistaa, että sekä historiallisesti tärkeä kirjallisuus että tuorein tutkimus ovat edustettuina kirjaston kokoelmissa. Humanistisissa tieteissä julkaistaan edelleen suuri määrä teoksia painetussa muodossa, ja myös opiskelijat ja tutkijat haluavat edelleen käyttää painettua kirjallisuutta. Kokoelmiin kuuluu lisäksi teoksia, joita ei löydy muualta Pohjoismaista.
Toinen haaste kirjastomaailmassa ja tutkimusyhteisössä on se, että maksumuurit ja lisenssit estävät pääsyn tuoreimpiin tutkimustuloksiin. Tämän johdosta avoin tiede tarkoittaa Donner-instituutissa sitä, että kenellä tahansa on mahdollisuus lainata kirjastostamme ja seikkailla avoimilla hyllyillämme.
Instituutin tapahtumat
Yhteistyö eri tekijöiden kanssa mahdollistaa monipuolisen toiminnan. Kesäkuun alussa Donner-instituutti järjesti Approaching Esotericism and Mysticism -konferenssin yhdessä Turun yliopiston Uuden etsijät -tutkimusprojektin kanssa. Keynote-puhujat Per Faxneld, Christine Ferguson, Olav Hammer ja Maarit Leskelä-Kärki keräsivät luentosalit täyteen, mitä voidaan pitää selvänä merkkinä siitä, että kansainvälinen kiinnostus esoteriaan on suuri.
Approaching Esotericism and Mysticism -konferenssin loppukeskustelu. Kuva: Malin Fredriksson.
Toinen suosittu tapahtuma, jossa Donner-instituutti on yhteistyökumppanina, on taide- ja tiedetapahtuma Aboagora, joka järjestetään yhdeksättä kertaa 21.–23.8. Sibelius-museolla. Vuoden teema ”Earth” alustaa uuden viiden vuoden temaattisen kokonaisuuden ”The Five Rings”.
Donner-instituutti sijaitsee osoitteessa Piispankatu 13, ja on auki arkisin klo 9–16. Tervetuloa vierailulle!
Lue lisää Donner-instituutin verkkosivuilta.