VSD 125 år – ny strategi främjar vetenskapssamfundets livskraft till samhällets gagn

Nyheter   21.5.2024 10.22

I år har Vetenskapliga samfundens delegation (VSD) jobbat för vetenskapen i redan 125 år. VSD har publicerat en ny strategi (2024–2030), i vars centrum står VSD:s roll som en betydande vetenskapspolitisk aktör. Målet är att främja vetenskapssamfundets livskraft och mångfald till samhällets gagn.

Strategin bearbetades i samarbete med VSD:s hela personal, medlemssamfund, styrelse och intressentgrupper.

En strategi som gjorts och bearbetats mångsidigt tillsammans stöder VSD:s sammanlagt 298 medlemssamfunds och deras omkring 260 000 medlemmars oerhört viktiga arbete för vetenskapens, medborgarnas och samhällets gagn och bästa. Jag tackar varmt alla som deltagit i denna stora insats, konstaterar VSD:s styrelses ordförande professor Petri Karonen.

I den nya strategin har VSD:s uppgift förtydligats. VSD är en samlande aktör för de vetenskapliga samfunden och vetenskapssamfundet, som verkar nationellt och internationellt. Den slår vakt om och främjar bildning och var och ens rätt till pålitlig forskningsbaserad kunskap.

VSD är oberoende eftersom vi företräder alla vetenskaper och vetenskapssamfundet. Vetenskapssamfundet har en betydande roll även i medborgarsamhället. I VSD gör vi med vår medlemskår, alltså vetenskapliga samfund och vetenskapsakademier, saker som är viktiga för vetenskapen och dess frihet och som ingen annan gör. Vi skapar stabilitet och effektivitet i en tid och situationer var vetenskapens och vetenskaparnas värde och betydelse ifrågasätts, säger VSD:s verksamhetsledare Lea Ryynänen-Karjalainen.

I framtiden ligger tyngdpunkten på kunskapens tillgänglighet och ansvarsfulla praxisar inom vetenskap och utvärdering

VSD har länge främjat vetenskapens tillgänglighet samt forskningens och utvärderingens ansvarsfulla praxisar i Finland, och alltmer också i internationellt samarbete.

Forskningsbaserad kunskap ska vara lättillgängligt, eftersom den stärker medborgarnas tillgång till forskningsbaserad och pålitlig kunskap. På så sätt ökas också kännedom om vetenskapens betydelse i ett demokratiskt fungerande samhälle, konstaterar Ryynänen-Karjalainen.

VSD:s exceptionalitet är att föra samman vetenskaparna och de av vetenskap intresserade medborgarna kring forskningsbaserad kunskap.

Mötesplattformarna är flera, såsom till exempel vetenskapsevenemangen för allmänheten, bokhandeln som säljer de vetenskapliga samfundens publikationer, samt expertarbetsgrupper- och paneler som arbetar för att främja vetenskapen.

En tyngdpunkt de kommande åren är dessutom att främja ansvarsfulla praxisar inom forskning och utvärdering.

Ansvarsfull utvärdering stärker vetenskapens kvalitet och verkningsfullhet samt stöder vetenskaps- och forskningssamfundets mångformighet och välbefinnande. Ansvarsfullt producerad forskningsdata ska vara vetenskapligt högklassigt, forskningsetiskt hållbart samt tillgängligt för såväl medborgare som beslutsfattare, säger Ryynänen-Karjalainen.

VSD och dess medlemskår representerar brett och mångsidigt utöver vetenskapssamfundet samhällets olika fackområden och yrkesgrupper. VSD:s all verksamhet baserar på dess värden, som är öppenhet, tillförlitlighet, oberoende och gemenskap.

Bekanta dig med VSD:s nya strategi. Strategins visuella version finns bakom PDF icon denna länk (pdf).

Sammandrag av VSD:s strategi mot en lila bakgrund.

Sammandrag av VSD:s strategi mot en lila bakgrund.