VSD:s vetenskapspris till Finlands marinarkeologiska sällskap för betydande främjande av det marina kulturarvsarbetet

Nyheter   24.3.2025 17.30   Uppdaterad 25.3.2025 9.58

Finlands marinarkeologiska sällskap har under trettio års tid vuxit till en betydande marinarkeologisk aktör. Det är det första finländska vetenskapliga samfundet som UNESCO har godkänt som en rådgivande medborgarorganisation för att skydda kulturarvet under vattnet. Detta har ökat den internationella synligheten för marinarkeologin i Finland och ökat kännedomen om det vetenskapliga arbetet som görs av frivilliga.

– Finlands marinarkeologiska sällskaps mångsidiga verksamhet är vetenskapligt och samhälleligt effektiv. Samfundet samlar regelbundet ett stort antal forskare och amatörer inom branschen och ökar därmed avsevärt den allmänna förståelsen för det viktiga kulturarvstemat, konstaterar Petri Karonen, medlem i priskommittén och VSD:s styrelseordförande.

Priset togs emot av Finlands marinarkeologiska sällskaps vice ordförande Vesa Saarinen, ordförande Markku Luoto samt styrelsemedlemmen Kalle Virtanen.

Priset togs emot av Finlands marinarkeologiska sällskaps vice ordförande Vesa Saarinen, ordförande Markku Luoto samt styrelsemedlemmen Virtanen. Foto: Anne Haapanen / VSD.

Finlands marinarkeologiska sällskaps verksamhet drivs av cirka tvåhundra frivilliga, som årligen arbetar över 700 dagsverken till havs. De frivilligas arbetsinsats uppgår till hundratusentals euro och de ansvarar för största delen av det marinarkeologiska fältarbetet i Finland, där de också bistår myndigheterna.

– VSD:s vetenskapspris är ett betydande inhemskt erkännande av vår vetenskapliga verksamhet, eftersom det kommer från vår bildade kollegiala gemenskap, konstaterar Markku Luoto, ordförande för Finlands marinarkeologiska sällskap.

Enligt Luoto har priset stor ekonomisk betydelse. Med den betalar samfundet stödfartygshyrorna för hela året, varvid de deltagaravgifter som tas ut av frivilliga är skäliga. 

– Vårt mål som ett allmännyttigt samfund som är öppen för alla är att den personliga ekonomiska situationen inte ska utgöra ett hinder för att delta i vår verksamhet.

Det marinarkeologiska sällskapet har för avsikt att ansöka om projektfinansiering för att anställa forskare, som ska grunda Havsarkeologiska institutet efter att verksamheten utvidgats och blivit internationell.

– Internationalisering innebär vår verksamhet inom UNESCO, vars forskningsverksamhet håller på att utvidgas till Östersjön. Den tio år långa 3D-undersökningen av vrak i Östersjön har sammanställt över 200 exakta vrakmodeller och blivit det mest omfattande materialet i världen. UNESCO har noterat arbetet som ett exempel på ett betydande medborgarvetenskapligt projekt, berättar Luoto.

Det marinarkeologiska sällskapet samarbetar dessutom med olika universitet genom att ordna fältarbets- och utbildningsläger, varav det första anordnas i Porkala i september.

Sukeltaja vedessä veden pinnan alla katsoo vedenpohjassa olevia rakenteita.

Foto: Finlands marinarkeologiska sällskap.

Förslag till pristagare togs öppet emot 1.1–31.1.2025. Prisförslagen bereddes av fondens kommitté, som bestod av VSD:s styrelseordförande Petri Karonen, styrelsemedlem Mats Gyllenberg och styrelsesuppleant Jarkko Levänen. Styrelsen för Alfred Kordelins stiftelse beslutade om pristagarna i mars 2025.

Prisutdelningen ordnades på Vetenskapliga samfundens delegations vårmottagning i Vetenskapernas hus 24.3.2025. Priset delades ut av Petri Karonen, VSD:s styrelseordförande och medlem i priskommittén.

Mer information:

Vetenskapliga samfundens delegation, ombud för VSD:s 100-årsjubileumsfond Elina Suominen, tfn 044 745 6501, elina.suominen(a)tsv.fi,

Vetenskapliga samfundens delegation, kommunikationschef, Anna Kotaviita, tfn 044 901 76 14, anna.kotaviita(a)tsv.fi

Alfred Kordelins stiftelse, Erik Båsk, verkställande direktör, tfn 040 825 8071, erik.bask(a)kordelin.fi

Webbplats:

VSD:s vetenskapspris
Finlands marinarkeologiska sällskaps webbplats (på finska)